KORONAVIRUS

Beroš nas je nazvao: Nisam razmišljao o domovima za starije, to nije moj problem

Foto: FaH/Milan Šabić/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Vili Beroš jutros je Indexu izjavio da on nema nikakve ovlasti nad domovima za starije te kako mu ne smeta objava inspekcijskog izvještaja o splitskom Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici.

Javio nam se prvi put nakon što ga mjesec i pol dana tražimo objavu inspekcijskog izvještaja

Beroš nam se javio danas prvi put iako skoro mjesec i pol pokušavamo od njegova Ministarstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobiti inspekcijske izvještaje, čije je zaključke ministar objavio 25. travnja, a potom s ministricom Vesnom Bedeković i 1. svibnja. Prema zaključcima, u splitskom Domu, u kojem je covidom-19 zaraženo 68 ljudi, a 18 ih je preminulo, nije bilo stručnih propusta. Danas nam je otkrio i kako je izvješće njegova Ministarstva relativno skromno.

Ministrov monolog

Razgovor, koji je zapravo bio ministrov monolog, započeli smo pitanjem je li Ministarstvo zdravstva, poput Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, zatražilo mišljenje glavne državne odvjetnice o objavi inspekcijskih izvještaja. 

"Mi smo skoro istovremeno kad i oni zatražili mišljenje od glavne državne odvjetnice s obzirom na činjenicu da je Županijsko dalo različito očitovanje od Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. Jedni su rekli da može, drugi su rekli da s obzirom na Zakon o pravu na pristup informacijama ne može. I onda smo odlučili tražiti mišljenje od glavne državne odvjetnice. Je li došlo kod nas, ne znam, ali mogu provjeriti", kazao nam je na početku Beroš. Kasnije nas je nazvala njegova suradnica iz Ministarstva i rekla da od DORH-a još ništa nisu dobili.

"Meni je fama oko svega toga skupa smiješna"

Potom nam je ministar zdravstva objašnjavao kako on s Domom nema ništa.

"Inače, meni je uopće ta fama oko svega toga skupa smiješna jer u našem inspekcijskom nalazu imate samo dvije crtice koje se odnose na postupanje Nastavnog zavoda za epidemiologiju i liječnice u Domu zdravlja koja je bila izabrani liječnik samo dijela pacijenata, doduše većega, ali samo dijela korisnika usluga koji su bili smješteni u tom Domu za starije. Prema tome, to su dvije crtice zbog kojih se digla takva fama da je to nevjerojatno", govori nam Beroš.

"Kakve ja veze kao ministar zdravstva imam s domovima za starije? Mislim da su se 2012. ta ministarstva odvojila i ja nikakve ingerencije u smislu bilo kakvog organizacijskog oblika utjecaja nemam nad domovima za starije", rezolutan je Beroš. 

"Krvavo sam se izmučio da ustrojim zdravstvene ustanove"

Pa je nastavio:

"Moj resor je zdravstveni resor i tu sam se ja krvavo izmučio da ustrojim zdravstvene ustanove u ovom odgovoru na covid, ali o domovima za starije ja nisam razmišljao jer to nije moj problem. Ja sam bio dolje jer sam išao dat potporu Juliju Meštroviću, splitskoj bolnici koja je preuzela dio tih pacijenata, možda čak i najveći. To je bio moj segment, a ne ići se baviti domom za starije. Tako da potpuno svi mene krivo apostrofiraju. Postoji Ministarstvo koje je nadležno za domove za starije, tako da moj nalaz je relativno skroman, štur, ima dva odjeljka od pet-šest rečenica koje opisuju djelovanje ta dva aspekta i to vam je sve. I meni je glupo da ja to ne mogu podijeliti. Već smo u nekoliko navrata htjeli izaći s tim, međutim, jednostavno je bio dogovor u vladi da se to sve objedini pa da se čeka odgovor državnog odvjetništva. Ali mene se proziva vrlo često. Nema televizijskog ili bilo kakvog nastupa gdje me ne dotakne to", požalio se ministar Beroš.

Kratka kronologija koronaskandala u splitskom Domu 

Index je već pisao, domovi za starije i nemoćne osobe pod nadležnošću su Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, no za zdravstvenu skrb nad svima, pa i njihovim korisnicima, odgovorno je Ministarstvo zdravstva. Da je veći broj korisnika splitskog Doma zaražen covidom-19, doznalo se 7. travnja. Oboljeli su te večeri prebačeni u splitsku bolnicu, a ravnatelj Doma Ivan Škaričić televizijskim novinarima otkrio je da je više korisnika danima imalo temperaturu. Tri dana kasnije u intervju Indexu Zdravka Đapić Kolak, voditeljica Odjela za brigu o zdravlju, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u Domu, požalila se na rad Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ali i dodala kako županijski Stožer civilne zaštite nije osigurao dovoljno zaštitnih sredstava i opreme. Zatim smo 16. travnja objavili riječi našeg izvora, upućenog u aktivnosti istražitelja u Domu, da su osigurani odlični dokazi.

Izvidi, kazne i druge priče za naivne

"Počeli smo s izvidima zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela po članku 180. Kaznenog zakona, koji propisuje do tri godine zatvorske kazne zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti. Sada već idemo prema članku 192. koji normira teška kaznena djela protiv zdravlja ljudi te u slučajevima smrti jedne ili više osoba propisuje zatvorsku kaznu od tri do dvanaest godina", naglasio je tada naš izvor precizirajući tko bi od odgovornih mogao biti optužen.

Nekoliko dana kasnije prvo Beroš, a potom i Bedeković objavit će da je za sve što se u Domu dogodilo kriv isključivo virus, ali kada smo od ministarstava zatražili inspekcijske izvještaje jer nas je zanimalo kako se došlo do zaključka da nije bilo propusta, naišli smo na niz opstrukcija. Prvo nam je rečeno kako ih ne možemo dobiti dok državno odvjetništvo provodi izvide, a kad nam je DORH dva puta vrlo jasno odgovorio da se ne protivi objavi izvještaja - nismo naišli na različite stavove Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva koje spominje ministar - Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku donijelo je rješenje kojim nam uskraćuje pravo na objavu, dok nas je Ministarstvo zdravstva ignoriralo.

>> Vlada nam laže o ključnim nalazima o Domu iz kojeg je umrlo 18 staraca, imamo dokaz

Do danas.

Osim medijima, ministarstva nisu dostavila inspekcijske izvještaje ni resornim odborima u saboru i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a i dalje ne znamo ni tko su bili članovi inspekcija.

Par sati nakon razgovora s Berošem stigla odbijenica iz Ministarstva zdravstva

Nekoliko sati nakon razgovora s ministrom, iz Ministarstva zdravstva stiglo nam je rješenje s njegovim potpisom kojim nam uskraćuje pravo na pristup inspekcijskom izvješću. Razlog su odredbe članka 15. stavka 1. Zakona o pravu na pristup informacijama. One dopuštaju tijelima javne vlasti da ograniče "pristup informacijama koje se tiču svih postupaka koje vode nadležna tijela u prethodnom i kaznenom postupku za vrijeme trajanja tih postupaka".

Negativno rješenje Ministar... by Index.hr on Scribd

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.