Beroš o odgovornima u splitskom domu: Vjerojatno je stvar u virusu

Foto: Ivo Čagalj/Pixell

U SPLITSKOM KBC-u danas je od posljedica koronavirusa preminuo 69-godišnji muškarac koji je bio štićenik Doma za starije u Vukovarskoj ulici. Nesretni čovjek tako je deseta žrtva ove ustanove u koju je 7. travnja ušao virus, a do danas se ne zna tko je kriv. 

Nakon dramatične evakuacije štićenika starije dobi tijekom noći u Split je tada došao i Nacionalni stožer te resorna ministrica Vesna Bedeković najavljujući istrage i odgovornost za propuste. 

Do danas znamo samo tko nije kriv

No do danas tek znamo tko nije kriv. Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je rekao kako je završen nadzor nad Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije te liječnicom Doma zdravlja u Splitu koja je liječila većinu štićenika Doma. Provedeni nadzor tako je utvrdio da u tom resoru nije bilo nepravilnosti. 

Beroš jučer: Sve je sa zdravstvenog aspekta rađeno u skladu s propisima

“Onaj dio zdravstveno-inspekcijskog nadzora koji se odnosi na funkcioniranje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i liječnice Doma zdravlja u Splitu je gotov. I tijekom istog nisu nađeni elementi krivog postupanja. Sve je sa zdravstvenog aspekta rađeno u skladu s propisima”, rekao je Beroš jučer tijekom konferencije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Na današnjoj konferenciji Beroš je ponovio kako zdravstvena inspekcija nije pronašla pogreške u postupanju, no dodao je i kako druge institucije mogu dalje istraživati. 

Beroš danas: Nalaz inspekcije u Ministarstvu demografije još nije gotov

“Može se tražiti i stručno postupanje. I sami znate da nalaz inspekcije u Ministarstvu demografije još nije gotov”, rekao je Beroš.
Potom mu je postavljeno pitanje zbog čega ne postoji zajednički izvještaj o situaciji u Splitu. 

“Naravno da će ga biti, ali moramo pričekati da sve inspekcije završe svoj posao prije nego što ih kompariramo”, odgovorio je ministar zdravstva. 

Na potpitanje ako nema propusta i svi su slušali preporuke, je li onda stvar u preporukama i sustavu, Beroš je odgovorio da je vjerojatno stvar u virusu.

"Ja ne znam u čemu je stvar, vjerojatno je stvar u virusu", rekao je Beroš.

Dodao je i kako s obzirom na to da tijek događaja još nije objavljen, ne zna odakle zaključci da je došlo do propusta.

“Liječnica nije djelatnica Doma zdravlja, nego je na principu kućnih posjeta svakodnevno bila u Domu. Treba uzeti u obzir da je Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti u jednom trenutku promijenio definiciju bolesti i pitanje je je li ona prije toga mogla posumnjati na covid, s obzirom na to da se tamo nalaze kronični bolesnici”, rekao je Beroš.

Neslužbeno se doznaje da nalaz Ministarstva demografije nije našao propuste

Kad je pak riječ o nalazu inspekcije Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, još uvijek se čekaju rezultati izvanrednog nadzora. Kako je saznala Slobodna Dalmacija, nalaz inspekcije koja je na teren izašla 10. travnja je gotov, no trenutno se analizira. Ovaj list je neslužbeno i doznao kako inspektori nisu pronašli nikakve nepravilnosti ni propuste kod djelatnika Doma umirovljenika Splita.

Do danas je zaraženo 70-ak štićenika Doma, a deset ih je od posljedica koronavirusa umrlo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.