Beroš: Projekti će pokazati da nisam samo covid ministar

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Vili Beroš danas je na oporbene prozivke odgovorio najavom pokretanja proizvodnje cjepiva u Hrvatskoj i reforme zdravstva što će, kako je poručio, dokazati da on nije samo "covid ministar".

Nakon neuspjelog izglasavanja njegova opoziva u saboru i sjednice vlade, Beroš je održao konferenciju za novinare na kojoj je predstavio plan revitalizacije proizvodnje Imunološkog zavoda (IMZ), ocijenivši to potezom od "iznimne strateške, gospodarske i javnozdravstvene važnosti".

 

Nije želio prognozirati kada će početi proizvodnja cjepiva, istaknuvši da će to biti "čim je prije moguće" te poručio kako je neupitno da matični sojevi virusa ostaju u vlasništvu RH.

"Imamo još nekoliko takvih projekata koji su sada u tijeku i nadam se da ću uspješno raditi na njima i u buduće", dodao je.

"Ova globalna kriza i pandemija ukazali su na važnost institucije poput IMZ-a. I ranije je bilo predviđeno da se ona, osim virusnih cjepiva, prilagodi proizvodnji drugih vrsta cjepiva, poput mRNA. Potražnja za ovakvim kapacitetima u svijetu raste i zato ćemo čim prije nastojati realizirati ovaj projekt", istaknuo je ministar.

Dvije doze cjepiva štite i protiv indijske varijante

Upitan za detekciju nove tzv. indijske varijante koronavirusa u Hrvatskoj, Beroš je istaknuo da cijepljenje dvjema dozama pruža zaštitu i protiv te varijante potvrđene u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

"Taj se soj navodno nešto brže širi, no znanstvenici ukazuju da je cijepljenje s dvije doze dobar način zaštite", izjavio je Beroš.

Potvrdio je i da pada interes za cijepljenje te ponovno apelirao na građane "da ne kalkuliraju".

"Loše je kalkulirati s lijepim vremenom, cijepljenje je najbolje što možemo napraviti i da što prije dostignemo određeni opseg cijepljenja, skinut ćemo maske i vratiti se starom načinu životu”, poručio je.

U zadnja četiri tjedna došlo je u Hrvatsku više od 920.000 cjepiva, a utrošeno je preko 895.000 cjepiva. Ovaj tjedan dolazi najviše cjepiva, 341.000 doza, a sutra, iako je neradni dan, cijepljenje će se odvijati na određenim punktovima.

Ministar je zamolio sve cjepitelje da upisuju podatke u informatički sustav, a građane pozvao da se, vezano uz bilo kakve nedoumice s tim u vezi, obrate Ministarstvu zdravstva gdje je osnovan poseban tim za primjedbe o evidenciji cijepljenja i potvrdama. 

Beroš je odgovarao i na pitanja novinara vezana uz reformu zdravstva, zbog čijeg ga izostanka proziva oporba, te poručio da je reforma na međuresornom usuglašavanju i da će "uskoro krenuti".

Cilj je racionalizacija troškova, osiguranje stabilnih izvora prihoda, optimizacija resursa i sve to - uz omogućavanje dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite.

Omogućit će se, kaže ministar, i dugotrajno upravljanje ljudskim resursima, povećati priljev kadrova i razgraničiti ulogu javnoga i privatnoga te iznaći način mjerenja zadovoljstva i nagrađivanja zdravstvenih djelatnika. 

Reforma bez dodatnih opterećenja građana

Beroš je odlučno opovrgnuo glasine da će se početi naplaćivati usluge hitne pomoći "koja nije nužna" i povećati cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Riječ je o uštedama i reorganizacijama, ali ne i o povećanju opterećenja građana, poručio je.

S obzirom na to da ga je oporba u saboru prozivala i za nepostojanje učinkovitog transparentnog sustava cijepljenja, Beroš je ponovno istaknuo da mu je zadaća bila omogućiti sve moguće načine prijave za cijepljenje, da je sve učinjeno u okviru zakona, pogotovo onoga o javnoj nabavi, te da su u izradi i formiranju cijene platforme cijepise.hr sudjelovale najveće informatičke kuće koje održavaju zdravstveni informatički sustav.

"Cijenu su definirale tri najveće hrvatske firme, a verificiralo ju je povjerenstvo u Ministarstvu zdravstva koje se time bavi. Pa ne mislite valjda da sam ja kao ministar odlučivao o cijeni? Zadaća ministra nije upletati se u rad stručnih službi", istaknuo je. 

Vezano uz platformu, rekao je da nije bilo pogodovanja niti mimoilaženja procesa javne nabave te vjeruje da će institucije to dokazati.

Ustvrdio je i da se problemi u zdravstvu ne rješavaju smjenom ministra te da se jučer u saborskoj raspravi "svjedočilo bacanju blata" na cjelokupni zdravstveni sustav koji je bio temelj obrane od pandemije zadnjih 15 mjeseci. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.