Bez dogovora Slovenije i Hrvatske: Meta i rastojanje ostaju isti

MNOGI diplomati koji prate uključivanje Hrvatske u europske integracije označile su današnji dan ključnim, posebice kada se govori o datumu završetka pretpristupnih pregovora. Naime danas će u Luxemburgu glavni haški tužitelj Serge Brammertz podnijeti ministrima vanjskih poslova izvješće o suradnji Hrvatske sa sudom za ratne zločine u Haagu, a gotovo u isto vrijeme Rehn će razgovarati s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije o svom posljednjem prijedlogu.

Propali pregovori Rehn-Jandroković-Žbogar

Za sada, prvi današnji ispit, Hrvatska nije prošla. Naime, hrvatski ministar vanjskih poslova, Gordan Jandroković objavio je nakon sastanka s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i kolegom iz Slovenije Samuelom Žbogarom, kako nisu došli do rješenja.

"Hrvatska i Slovenija ostaju pri svojim stavovima", rekao je Jandroković novinarima nakon sastanka dodajući kako se pregovori nastavljaju sutra. Jandroković nije iznio previše detalja o današnjem sastanku tek otkrivši kako je Rehn predstavio "kreativna razmišljanja". Unatoč činjenici kako do dogovora nije došlo, Jandroković je uvjeren kako bi se sljedećih dana moglo doći do rješenja koje bi odblokiralo hrvatske pregovore.

Podsjetimo, kako smo do sada pisali, na margini Brammertzova izvješća ministrima vanjskih poslova EU, organiziran je i sastanak europskog povjerenika za proširenje Ollie Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvatske Gordanom Jandrokovićem i Slovenije Samuelom Žbogarom. Trojni sastanak Rehn-Jandroković-Žbogar dogoditi će se nakon što se Rehn susretne s ministrima predsjedničke EU trojke odnosno s predstavnicima Francuske, Češke i Švedske.

Slovenski amandmani

Naravno, riječ je o posljednjem Rehnovom prijedlogu za okončanje diplomatskog sukoba Hrvatske i Slovenije, koji je rezultirao zaustavljanjem naše zemlje na putu za Europu. Hrvatska je Rehnov prijedlog prihvatila po načelu "uzmi ili ostavi", a time smo odustali od do tada neprikosnovenog stava kako će se sukob rješavati pred Međunarodnim sudom pravde. Slovenci su prihvatili sporazum, ali uz nekoliko prijedloga izmjena odnosno amandmana.


Nedovoljno pozitivno izvješće

Tijekom dana očekuje se izvješće glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza ministrima vanjskih poslova. Podsjetimo, kako je prije tjedan dana Serge Brammertz u New Yorku govoreći pred Vijećem sigurnosti UN-a rekao kako Hrvatska ne surađuje dovoljno s Haagom misleći na topničke dnevnike. Unatoč pisanju provladina tiska, koji su izrijekom izvještavali o pozitivnom izvješću, Brammertzova ocjena nije bila za sada dovoljno pozitivna da bi razbila blokadu Nizozemske i Velike Britanije u poglavlju "Pravosuđe i temeljna prava" u pretpristupnim pregovorima Hrvatske za ulazak u Europsku uniju.

Iako premijer Sanader nikada ne spominje blokadu, osim slovenske, činjenica je kako je Hrvatska još od ožujka ove godine blokirana za to poglavlje i to nakon neuspjele predstave oko topničkih dnevnika. Tada je službeni stav Hrvatske promijenjen u svega tjedan dana od - nemamo dnevnike, možda imamo dnevnike do zaključka kako dnevnici postoje.

Zagreb se srami blokade koja nije slovenska

Danas bi Brammertz trebao ponoviti ono što je već rekao u New Yorku, a to je kako Hrvatska i dalje tvrdi da mnogi dokumenti ne postoje. Spomenut će i priznanje službenog Zagreba da od traženih 98 postoje 23 dokumenta, no isto tako naglasit će i činjenicu kako Vlada Ive Sanadera do sada nije dostavila nijedan dokument.

I.Ć.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)/ AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.