Biden je nagazio crvenu liniju

Foto: EPA

Američki predsjednik Biden tajno je dao dozvolu Ukrajincima da gađaju američkim oružjem ciljeve u Rusiji – tako tvrdi Politico u tekstu objavljenom 30. svibnja. Tu informaciju potvrdio je danas američki državni tajnik Antony Blinken.

Jedina svojevrsna potvrda istinitosti vijesti stigla je s ruske strane – u noći na 31. svibanj krstarećim projektilima napadnut je Kijev. Službene reakcije Moskve će, očekivano, biti burne i ispunjene prijetnjama o odmazdi ako do napada stvarno dođe. Sve do nuklearnog napada na članice NATO-a. Za to je u pravilu zadužen Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i aktualni zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti (predsjedavajući je Putin osobno).

>> Medvedev: Rusija, nažalost, ne blefira. Prijeti najgori mogući scenarij

Biden je nagazio crvenu crtu

Reakcije Moskve će biti oštre i prijeteće iako predsjednik Biden zapravo nije prešao crvenu crtu. Tek ju je nagazio. Naime, Biden nije dao Kijevu "carte blanche" da američkim oružjem napada ciljeve po Rusiji. Umjesto toga moguće napade ograničio je isključivo na Belgorodsku oblast kao preventivne udare po ruskim snagama koje pripremaju nove napade na Kijevsku i Sumsku oblast.

I to ne na cijelu Belgorodsku oblast, već samo na južni dio gdje se gomilaju ruske snage koje pripremaju nove napade. Potpuno je sigurno da Ukrajinci neće samostalno odabirati ciljeve u Belgorodskoj oblasti, već će u tom procesu sudjelovati i američki savjetnici.

Jednako kao što britanski i francuski savjetnici sudjeluju u odobravanju ciljeva koji se napadaju krstarećim projektilima Storm Shadow i SCALP. Zadržavanjem nadzora nad procesom odabira ciljeva i pripremama projektila zapadni saveznici koji su dali projektile Ukrajini zadržavaju nadzor i potpuno onemogućavaju da Ukrajinci počnu samostalno gađati ciljeve u dubini ruskog teritorija. 

Napad Neptunom na luku u Rusiji

Za takvo nešto Ukrajinci moraju koristiti oružja koja su samostalno razvili i proizveli. Do sada su vrlo uspješno koristili dronove kamikaze. U ranim jutarnjim satima 31. svibnja ukrajinska ratna mornarica je napala spremišta goriva i trajektnu luku u ruskoj Krasnodarskoj oblasti. Po tvrdnjama ukrajinskog glavnog stožera, u napadu su, uz dronove kamikaze, korišteni projektili Neptun. Neptun je izvorno protubrodski projektil, a od početka ruske agresije Ukrajinci se trude na njegovim osnovama napraviti krstareći. Ovaj bi napad mogao biti potvrda da su u tome uspjeli.

Predsjednik Zelenski je u videoobraćanju svjetskim liderima 26. svibnja tvrdio da ruska vojska gomila snage u jugozapadnom dijelu Belgorodske oblasti. To gomilanje se odvija 90 i više kilometara od granice, van domašaja oružja proizvedenog u Ukrajini ili naslijeđenog od bivšeg SSSR-a. Ukrajinska vojska bi tu koncentraciju snaga najlakše napala projektilima dobivenima od SAD-a. Prije svega balističkim projektilima ATACMS s kasetnim bojevim glavama. Upravo to što im je predsjednik Biden, po tvrdnjama Politica, dozvolio.

Međutim, iz teksta nije posve jasno je li Biden unaprijed odredio granice zone u kojoj Ukrajinci mogu američkim oružjem napadati ruske snage. Balistički projektili ATACMS Block 1A, koje je Ukrajina nedavno dobila, imaju najveći domet od 300 kilometara i bojnu glavu s 300 M74 zvončića. Osnovna namjena M74 je onesposobljavanje vojnika, no dovoljno je snažan da ošteti i neoklopljena vozila, a naročito, kako su Rusi na najbolniji način otkrili, protuzračne raketne sustave.

Kakvim oružjem može napasti Ukrajina?

S dometom od 300 kilometara projektili ATACMS Block 1A mogu pokriti cijelu Belgorodsku oblast i doslovno onemogućiti koncentriranje većih snaga. No to otvara neka druga pitanja. Rusi mogu početi koncentrirati snage po civilnim objektima kao što su vrtići, škole, sportske dvorane. Pripadajuće oružje skloniti u podzemne garaže ili u velike hale. Vojsku doslovno pomiješati s civilima. ATACMS je precizan projektil. Na krajnjem dometu CEP (Circular Error Probable) mu je odličnih devet metara. Međutim, zvončići nemaju navođenje, već se rasprše. Ovisno o visini aktiviranja bojne glave M74 mogu otići i do 206 metara od središta udara. Zbog toga se njegova upotreba u urbanom okruženju smatra preopasnom.

Ukrajinske snage imaju i projektile M57 Block IA Unitary s klasičnom bojnom glavom. Na izboru su dvije bojne glave. Jedna je mase 213 kilograma i preuzeta je s protubrodskog projektila AGM/RGM-84 Harpoon. Druga je mase 247 kilograma i uzeta je s projektila zrak-zemlja AGM-84H/K SLAM-ER. Obje su sposobne razoriti zgrade a da pritom izazovu vrlo malo kolateralne štete. Taman da se razori škola, ali da stambene zgrade u okruženju ostanu relativno netaknute. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.