Biden je najavio da će SAD cijepiti 70% odraslih do 4. srpnja. To se dogodilo danas

Foto: EPA

SJEDINJENE Države su danas dostigle stopu od 70 posto odraslih koji su primili barem jednu dozu cjepiva za covid-19, što je gotovo mjesec dana kasnije u odnosu na rok koji je za ostvarenje tog cilja bio postavio predsjednik Joe Biden.

Podatci Centara za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC), glavne agencije za javno zdravstvo u SAD-u, pokazuju da je potpuno cijepljeno 60.6 posto odraslih i 49.7 posto ukupnog stanovništva.

Joe Biden je isprva postavio cilj od 70 posto cijepljenih do 4. srpnja, dana američkog saveznog praznika, kao simbol pobjede nad pandemijom.

No usporavanje kampanje cijepljenja, osobito u tradicionalno konzervativnim područjima na jugu i na srednjem zapadu te među mlađim stanovništvom, siromašnima i etničkim manjinama, spriječilo je zemlju u ostvarivanju te zadaće.

Skok u stopi cijepljenja

No SAD je zadnjih tjedana ostvario skok u stopi cijepljenja u područjima koja je pogodio najnoviji val covida-19 uzrokovan velikim dijelom pojavom veoma zarazne, delta varijante.

Veliko povećanje stope cijepljenja imale su neke države, poput Arkansasa, Missourija, Louisiane i Floride.

Prosječan broj dnevnih slučajeva na nacionalnoj razini sada je premašio 60.000 i ubrzano raste.

Savezne zdravstvene vlasti trenutačno ispituju mogućnost davanja treće doze nekim skupinama, kao što su oni oslabljena imuniteta.

CDC usto ponovo preporučuje nošenje maske u zatvorenom na područjima visokog rizika, čak i za one koji su cijepljeni, budući da je preliminarna analiza pokazala da cijepljene osobe pozitivne na delta varijantu mogu prenositi virus drugima.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.