BiH ne želi hrvatski nuklearni otpad uz svoju granicu

Foto: FAH

PREDSTAVNICI Bosne i Hercegovine potencirat će pitanje moguće gradnje hrvatskog odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori na zajedničkoj sjednici vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH 7. srpnja u Sarajevu i inzistirat će da Hrvatska odustane od takvih planova, najavila je u petak posebna radna skupina koja se bavi tim pitanjem.

Članovi radne skupine za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u općini Dvor u Hrvatskoj sa sastanka održanog u petak u Sarajevu pozvali su Vijeće ministara BiH da ovo pitanje uvrsti na dnevni red najavljene zajedničke sjednice dviju vlada i inzistira da se od tog projekta odustane.

Predsjedateljica radne skupine, ministrica prostornog uređenja Republike Srpske Srebrenka Golić, kazala je kako je jedinstveno stajalište u BiH da područje unutar granica te zemlje koje gravitira rijeci Uni treba zaštiti svim sredstvima.

Ne žele nuklearni otpad

Od tijela vlasti na državnoj razini zatraženo je što brže potpisivanje Protokola o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš što bi uz već ratificiranu ESPO konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica Bosni i Hercegovini omogućilo poduzimanje mjera na međunarodnoj razini s ciljem sprječavanja gradnje odlagališta nuklearnog otpada uz granicu s Hrvatskom.

U BiH su procijenili kako bi gradnja takvog odlagališta u napuštenoj vojarni "Čerkezovac" na Trgovskoj gori neposredno u blizini rijeke Une izravno ugrozilo najmanje 230 tisuća ljudi.


Strahuju kako bi nuklearni otpad pohranjen na poroznom tlu doveo do onečišćenja zemljišta ali i vodotokova s obje strane granice.

Lokacija za odlagalište

Lokalitet Trgovske gore spomenut je kao moguće odlagalište još u prostornom planu Hrvatske iz 1999. a naknadno je aktualiziran kroz nacionalnu strategiju zbrinjavanja nuklearnog otpada.

Hrvatska je u obvezi naći pogodnu lokaciju za odlaganje polovice nuklearnog otpada iz nuklearne elektrane Krško a zamišljeno je da na takvom mjestu bude odlagan i medicinski i nemedicinski radioaktivni otpad.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.