BiH ulazi u bezvizni režim s EU-om prije listopada 2010. godine?

EUROPSKA unija će državljanima BiH ukinuti obvezu posjedovanja viza za zemlje EU-a prije parlamentarnih izbora koji su u BiH zakazani za 2. listopada ove godine. Prema informacijama iz diplomatskih izvora, liberalizacija viznoga režima bi trebala biti i poticaj BiH politici za brži napredak u potrebnim reformama.

Europska komisija će sljedeći tjedan iza zatvorenih vrata Europskom parlamentu iznijeti svoje ocjene kako BiH i Albanija ispunjavaju kriterije za ukidanje viza. Ocjene eksperata o tome pitanju nisu javne, ali se iz neslužbenih izvora doznaje da je BiH puno bolje ocijenjena od Albanije, ali niti jedna trenutno ne ispunjava uvjete za ukidanje viznoga režima. Te ocjene su proslijeđene i državama članicama kako bi Europska komisija prije formalne objave izvješća dobila i njihova mišljenja.

Europska komisija će izvješće ili zakonodavni prijedlog o viznoj liberalizaciji za BiH i Albaniju objaviti krajem svibnja ili početkom lipnja. Nakon toga, Europski parlament i Vijeće Europe će do kraja rujna odlučiti hoće li državljanima BiH omogućiti putovanje po zemljama EU-a bez viza. Time se državljanima BiH želi ponuditi i pokazati konkretne koristi koje donosi EU. Time EU želi i BiH političare potaknuti na nužne ustavne reforme koje su neophodne na putu u EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.