Bijela kuća o sudskoj blokadi Trumpovog plana za imigrante: "Ova odluka je skandalozna"

Foto: Hina
 
BIJELA kuća je u srijedu osudila "skandaloznu" odluku koju je u utorak donio američki sudac, kojom se privremeno blokira ukidanje programa prema kojem se mladim ilegalnim imigrantima omogućavao rad i studij u Sjedinjenim Državama.
 
Sudac William Alsup iz San Francisca, kojega je imenovao bivši demokratski predsjednik Bill Clinton, naložio je vladi da u potpunosti provede program DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals - Postupak odgode deportacije za imigrante koji su u zemlju ušli kao djeca) diljem Sjedinjenih Država do donošenja konačne presude ili nove odluke.
 
"Smatramo ovu odluku skandaloznom"
 
"Smatramo ovu odluku skandaloznom", rekla je Sarah Sanders, glasnogovornica Donalda Trumpa, i rekla da je odluka donesena istog trena kada je održan sastanak u Bijeloj kući u nazočnosti zastupnika dviju strana o budućnosti mladih primatelja tog programa, poznatog pod nazivom "Dreamers".
 
"Pitanje te važnosti treba riješiti uobičajenim zakonodavnim putem", procijenila je i tvrdila da je američki predsjednik želio postići trajno rješenje o tom predmetu kako bi ispravio odluke koje nisu u skladu s ustavom koje je donio njegov prethodnik Barack Obama.
 
Trump: Pravosudni sustav je razoren i nepošten
 
Trump je u srijedu nakon odluke sudca napao američki pravosudni sustav kao "razoren i nepošten". Trump je na Twitteru napisao "da to dobro pokazuje kako je razoren i nepošten njihov sudski sustav kada suprotstavljena strana u slučaju (poput DACA) uvijek ide 9. prizivnom sudu i skoro uvijek dobiva prije nego presudu ponište viši sudovi".
 
Alsupov sud je okružni sud za sjeverni okrug Kalifornije, a prizivima za odluke toga suda obično se bavi 9. sud koji također razmatra prizive na presude okružnih sudova na američkom Zapadu, Havajima i Guamu.
 
Ponovna primjena programa
 
Korisnici programa DACA mogu ponovo predati molbe i vlada mora javno objaviti da se program ponovo primjenjuje.
 
U rujnu je američki predsjednik ukinuo ovaj program, nastao 2012., koji je omogućio 690 000 mladih ljudi koji su ilegalno ušli u Sjedinjene Države kao djeca da rade i legalno studiraju dok ih štiti od deportacije, ali je odgodio provedbu svoje odluke do ožujka kako bi Kongresu dao vremena za pronalaženje "trajnog rješenja". 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.