Bijelci u Brazilu postali manjina

PRVI puta u povijesti zemlje, bijelci su u Brazilu postali manjina, javlja BBC, a od 191 milijuna Brazilaca, njih 91 milijun izjasnio se bijelcima, 82 milijuna reklo je a pripada miješanoj rasi, a 15 milijuna stanovnika izjasnilo se pripadnicima crne rase.

Bijelci su tako 2010. spali s  53.7 posto populacije, koliko ih je bilo 2000., na 47.7 posto. Ispitivanje je proveo brazilski Institut za zemljopis i statistiku, u čijem izvještaju stoji kako je demografski cenzus pokazao kako je bijela populacija pri puta pala na manje od 50 posto.

Broj crnih stanovnika porastao je sa 6.2 na 7.6 posto, a pripadnika miješane rase narastao je sa 38.5 na 43.1 posto, dok je među pripadnicima manjina njih dva milijuna Azijata, a 817 tisuća stanovnika su urođenici.

U Brazilu i dalje postoje nejednakosti između sjevera i juga zemlje, između urbanih i ruralnih područja, te između bogatih i siromašnih.

Najbogatijih deset posto populacije zarađuje 44.5 posto ukupnih prihoda u usporedbi s deset posto najsiromašnijih koji zarađuju 1.1 posto. Više od polovice Brazilaca zarađuje manje od minimalne plaće, i u prosjeku bijeli i Brazilci azijatskog podrijetla zarađuju više od crnih i Brazilaca miješane rase.

Brazil je jedna od etnički najraznovrsnijih zemalja svijeta, a mnogi Brazilci svoju domovinu smatraju "rasno demokratskom", no unatoč tome, vjerojatnije je da će crni Brazilci, koji su potomci afričkih robova koji su u zemlju dovedeni za vrijeme portugalske kolonijalističke vladavine, biti siromašniji, te će rijetko postići viši status u poslovanju i politici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.