Bila je lice europske desnice, čekala ju je povijesna pobjeda. Sve je uprskala

Foto: EPA

Prije manje od tjedan dana krajnje desna stranka Marine Le Pen bila je spremna preuzeti vlast u Francuskoj prvi put u povijesti moderne republike.

U nedjelju navečer Le Pen se okupila s pristašama svog Nacionalnog okupljanja (RN) na prijemu u blizini pariškog Cvjetnog parka, na istoku glavnog grada. Šampanjac je tekao u potocima dok su čekali da nazdrave rezultatima drugog kruga glasanja na parlamentarnim izborima. U tim trenucima njen svijet se počeo raspadati, piše Politico.

Zapanjujući preokret

Kada su rezultati objavljeni, RN je doživio zapanjujući preokret, završivši na trećem mjestu iza lijevog saveza, pa čak i koalicije na čelu s nepopularnim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

RN neće doći na vlast, njen vođa Jordan Bardella neće biti premijer, a stranka možda neće završiti ni kao glavna oporba u parlamentu. I za kraj, jučer je potvrđeno da se pokreće istraga o korupciji zbog optužbi povezanih s njezinom predsjedničkom kampanjom prije dvije godine.

Dakle, što je pošlo po zlu za lice europske krajnje desnice?

Bardelline greške

Govoreći nakon poraza, 28-godišnji Bardella proveo je cijeli dan ispričavajući se za prvi veliki poraz u svojoj političkoj karijeri. "Uvijek griješimo, ja sam griješio i preuzimam svoj dio odgovornosti za rezultate", rekao je dan nakon izbora na francuskoj televiziji.

Osjetivši miris krvi, neki starci iz stranke okrenuli su se protiv novog vodstva pod Bardellom. Bruno Bilde, blizak saveznik Le Penove koji se posvađao s Bardellom, oštro je kritizirao upravljanje kampanjom RN-a. Stranka "treba zaviriti u vlastitu dušu", rekao je Bilde, parlamentarac RN-a.

Opisao je "strukturalne uzroke" koji su spriječili kampanju krajnje desnice u drugom krugu. Louis Aliot, gradonačelnik Perpignana koji nije uspio protiv Bardelle na unutarstranačkim izborima 2022., oštro je osudio proces selekcije kandidata RN-a.

Godine 2017., nakon lošeg učinka Le Penove u drugom krugu predsjedničkih izbora i neuspješne debate protiv Macrona, Florian Philippot, tadašnji drugi zapovjednik RN-a, gurnut je u stranu, što ga je na kraju navelo da napusti stranku.

I nakon ovog poteza krenula je politička sječa glava.

Čistka nakon poraza

Večer nakon poraza nedavno izabrani europarlamentarac Gilles Pennelle podnio je ostavku na mjesto glavnog ravnatelja Nacionalnog okupljanja. Pennelle je bio zadužen za RN-ov nacrt za osvajanje vlasti, nazvan "Matinjonov plan". Trebao je biti potpuno otporan na pogreške.

Središnje mjesto u "Matinjonovom planu" bio je odabir kandidata koji su mogli biti raspoređeni u trenu. Ali tu je sve pošlo po zlu. Mnogi su se kandidati pokazali neprikladnima - ili zato što su bili neprofesionalni ili, u nekim slučajevima, zbog rasističkih ili ksenofobičnih primjedbi.

Izopćenici

Parlamentarni izbori u Francuskoj uključuju 577 utrka, što znači da stranke često biraju lokalne aktiviste s malo iskustva da ih zastupaju, osobito u okruzima gdje imaju male šanse za pobjedu.

Francuski istraživački novinarski list Mediapart naveo je 106 RN kandidata koji su prethodno dali "izjave pune mržnje ili širili teorije zavjere". Neki od najstrašnijih slučajeva, uključujući jednog kandidata koji je fotografiran s nacističkim obilježjima, naveli su stranku da službeno povuče podršku tim kandidatima.

Viralni isječci uključivali su jednu kandidatkinju RN-a koja je nespretno tvrdila da se ne može optužiti za rasizam jer je imala "Židova kao oftalmologa" i "muslimana kao zubara". Drugi su paničarili u javnim raspravama ili su pak bili nesposobni artikulirati argumente u debatama koje su organizirale lokalne televizijske postaje.

Snimke su bile ključan podsjetnik

Ovi su videozapisi poslužili kao podsjetnik na dvije mane koje su godinama zajedno sprječavale glasače da prepuste vlast francuskoj krajnjoj desnici: mržnju i nekompetentnost. Kampanja RN-a možda bi i preživjela takve probleme da u isto vrijeme protivnici Le Pen nisu bili u dobro koordiniranoj kampanji.

Lideri na ljevici i u Macronovom taboru pozvali su svoje kandidate da taktički udruže snage u pokušaju da spriječe Le Pen i Bardellu u dolasku na vlast. Stotine ljevičarskih i centrističkih kandidata povukli su se s izbora kako bi ujedinili glasove protiv Le Pen iza jednog kandidata koji će preuzeti RN.

To se pokazalo kobnim za šanse krajnje desnice. Sada se, uoči kampanje za predsjedničke izbore 2027., moraju ponovno okupiti.

"Jordan Bardella će objaviti opću reorganizaciju stranke", rekao je za Le Monde zastupnik RN-a Philippe Olivier. "To bi se dogodilo, bez obzira na sve. Ali bit će perifernih promjena koje će uzeti u obzir ono što je pošlo po zlu."

Le Pen tvrdi da trijumf nije otkazan, nego odgođen

RN je već počeo iznositi opravdanja kojima se želi umanjiti značaj nedjeljnog razočaranja. Iako je izgubio većinu svojih drugih krugova, RN je dobio najviše glasova u cijeloj zemlji, tvrdili su čelnici stranke, i povećao svoj udio mjesta u skupštini za više od 50.

Trijumf RN-a nije otkazan, već jednostavno "odgođen", rekla je Le Pen u nedjelju reagirajući na rezultate. Ona je za poraz stranke okrivila "neprirodni savez" između ljevice i Macronovog tabora.

Problemi krajnje desne stranke ipak bi se mogli preliti u novo zakonodavno tijelo. Le Pen će kao voditeljica parlamentarnog kluba morati odlučiti kako se ponašati prema kontroverznim kandidatima koji su ipak uspjeli biti izabrani.

To uključuje Rogera Chudeaua, zastupnika koji je donio nevolje svojoj stranci jer je tvrdio da bivšoj ministrici obrazovanja Najat Vallaud-Belkacem nije trebalo dopustiti da služi u vladi jer je Francuskinja iz Maroka; i Daniela Grenona, koji je tvrdio da su "Sjevernoafrikanci došli na vlast" i da "tim ljudima nije mjesto na visokim položajima".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.