Bili smo u trgovinama nakon ograničavanja cijena. Moglo bi biti ozbiljnih problema

Foto: Index

Vlada je u sklopu svog antiinflacijskog paketa mjera ograničila cijene ukupno 30 proizvoda, a to je ograničenje u trgovinama stupilo na snagu danas. Za suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso ostala su ograničenja iz prethodnog paketa, dok su nova ograničenja primijenjena na 23 nova proizvoda.

Ograničeni proizvodi svih proizvođača, ali u točno određenim normativima

Vlada je odredila samo vrstu proizvoda i gramažu na koju se primjenjuje ograničena cijena, bez obzira na to o kojem se brendu radi. 

Stoga smo obišli velike trgovačke lance - Kaufland, Konzum, Spar i Plodine - koji na policama drže niz brendova, a svratili smo i u Lidl i DM da vidimo kako sve to izgleda u praksi.

U Konzumu smo nešto prije podneva zatekli prodavačice kako pored proizvoda na koje se odnosi vladina mjera stavljaju oznake "ograničena cijena", a u tom su ih trenutku postavljale na sve gelove za tuširanje koji su bili u pakiranju od 250 mililitara, čija je cijena ograničena na 2.99 eura. Oznaku su tako postavile pored, primjerice, skupljih Afrodita i Fa šampona, kao i pored onih jeftinijih marke Palmolive, koji su i prije ograničenja koštali gotovo upola manje od propisane cijene.

Neki trgovački lanci uz sve ograničene artikle postavili vladinu oznaku, neki je nemaju gotovo ni na jednom proizvodu

Što se tiče propisane oznake koja označava ograničene cijene, u velikim Plodinama u zagrebačkom Zapruđu gotovo da je uopće nema. Od svih proizvoda kojima su ograničene cijene pronašli smo je tek na povrću i voću. U Kauflandu na nizu proizvoda nije istaknuta oznaka "ograničena cijena". U Sparu jest na većini proizvoda, kao i u Konzumu. 

U Konzumu je, kako smo spomenuli, u jutarnjim satima bilo u tijeku postavljanje novih cijena i novih oznaka, pa na nekim proizvodima nije bilo cijena. No do popodneva je u dva Super Konzuma sve bilo ispravno označeno.

Cijene na policama više od propisanih 

No od oznake bitnije su cijene na policama. I tu dolazimo do većeg problema - u više trgovačkih lanaca koje smo obišli istaknute cijene ograničenih proizvoda bile su više od maksimalnih cijena koje, prema vladinoj odluci, moraju vrijediti za te proizvode. 

Ovakav način ograničavanja cijena za sve skupine proizvoda u određenoj gramaži znači i pojeftinjenje proizvoda skupljih brendova u specificiranoj težini, no kada govorimo o cijenama koje su istaknute na policama, uvjerili smo se da to u praksi nije uvijek slučaj. 

Naime, u praksi se pokazalo da istaknute cijene prvog dana ograničenja cijena 30 proizvoda u nekim trgovačkim lancima ne odgovaraju maksimalnim cijenama koje je propisala vlada.

Kaos s istaknutim cijenama Barillinih špageta

Pogledajmo kako to izgleda na primjeru popularnih špageta. Među proizvodima kojima je ograničena cijena su špageti u pakiranjima od 500 grama pa bi sada špageti brenda Barilla trebali koštati maksimalno 1.09 eura, kao i oni, primjerice, Konzumove ili Sparove robne marke.

Kažemo trebali bi jer se u dućanima može vidjeti svašta. U Intersparu, primjerice, na izdvojenom mjestu, na kojem stoje akcijski proizvodi, uz Barilline špagete od 500 grama stoji cijena od 2.05 eura, uz oznaku "iz našeg letka", što sugerira da je proizvod na akciji.

No riječ je o cijeni koja je gotovo dvostruko viša od maksimalne cijene koju je propisala vlada. Na polici je, pak ispravna cijena od 1.09 eura, no samo za pakiranje špageta br. 5, inače najpopularnijih. Cijena špageta br. 3 i br. 7 je 2.05 eura.

U Kauflandu na izdvojenom mjestu uz prolaz uz Barilline špagete br. 5 stoji cijena 2.05 eura. Ista cijena istaknuta je i uz špagete br. 3 i br. 7 istog proizvođača. I ovdje tek na policama, na kojima su špageti svih brendova, uz iste te Barilla špagete br. 5, br. 3 i br. 7 stoji ispravna cijena od 1.09 eura. No nema oznake da je cijena ograničena, nego je istaknuta uz Kauflandovu oznaku "diskontno niska cijena".

U drugom Kauflandu uopće nismo našli ispravne cijene i najjeftiniji špageti koje smo pronašli na policama stajali su, prema istaknutoj cijeni, 1.59 eura. 

U Konzumu je cijena svih spomenutih Barillinih varijacija špageta 1.09 eura, uz istaknute oznake "ograničena cijena". No ovdje postoji drugi problem. Najpopularnijih, špageta br. 5, više uopće nema na policama, prvog dana ograničenja cijena. 

Ozbiljne naznake da bi neki proizvodi poznatih brendova mogli nestati s polica

Prema onome što smo danas mogli vidjeti u trgovinama, s polica bi brzo mogli nestati proizvodi poznatih brendova čije su cijene ograničene.

Primjerice, passatu Mutti od 500 g sada se može kupiti po cijeni od 1.09 eura, kao i passate drugih brendova. No u Kauflandu Muttijevih passata u toj gramaži danas uopće nema na policama. U tetrapaku se Mutti passatu može pronaći tek u manjem pakiranju od 390 grama, a cijena je znatno veća i iznosi 1.59 eura. 

Kada govorimo o nestašicama određenih proizvoda, primijetili smo kako u Sparu više na policama nema ni čokolade Jimmy kojoj je cijena sada ograničena na 1.29 eura. Tek je dostupna u drugim pakiranjima, primjerice s lješnjacima.

Više se isplati toaletni papir kojem je ograničena cijena od onog na akciji. No pitanje je koliko će ga još dugo biti na policama

Još je zanimljivija situacija s WC papirom. Vlada je ograničila cijenu troslojnog toaletnog papira od 10 rola na najviše 2.99 eura, pa toliko sada stoji i Zewa WC papir od 10 rola koji je do jučer koštao znatno više. I dok smo u Konzumu, Kauflandu i Plodinama još pronalazili taj WC papir, u Intersparu i Sparu ga više nismo našli u ponudi. Na policama je tek Zewin toaletni papir u drugim pakiranjima, pa je i cijena po roli znatno viša.

 

U Kauflandu smo naišli na još jedan zanimljiv detalj - Zewa pakiranje od 24 role na akciji je dosta skuplje po roli od pakiranja s 10 rola za koje vrijedi ograničena cijena. No pitanje je koliko će još dugo Zewin WC papir u tom pakiranju biti na policama i hoće li stizati nove pošiljke ili pakiranje za koje vrijedi ograničena cijena više neće biti dostupno u trgovinama. 

U jednom DM-u troslojni WC papir robne marke od 10 rola te drogerije nije imao označenu ograničenu cijenu, nego redovnu. U drugom je bila istaknuta ispravna cijena, no na policama je ostalo tek jedno pakiranje. U DM-u ni na wc papiru, ni na ostalim proizvodima u asortimanu kojima je vlada ograničila cijena nema oznake "ograničena cijena". 

Dosta kaosa s cijenama, u Plodinama jednom krumpiru od 5 kg snižena cijena, drugom nije. Djelatnik: Možda dođe drugačiji cjenik sutra

U Plodinama, kako smo rekli, te oznake čiji je izgled definira vlada gotovo uopće nema. U popodnevnim satima su ih tek postavljali na povrće. U jednom od centara Plodina djelatnik je tek oko 17:30 postavljao novu, ograničenu cijenu na jedno pakiranje krumpira od 5 kilograma, no ne i na drugo.

Na naše pitanje zar nije ograničena cijena svih pakiranja krumpira od 5 kg odgovorio je da je u cjeniku koji je dobio ograničen tek jedan od dva koja imaju na ponudi i "da možda sutra dođe drugi cjenik", što potvrđuje prilično kaotičnu situaciju s cijenama u trgovinama.

Spomenimo i da jabuka Gala, kojima je cijena ograničena na 1.39 eura za kilu, ima samo u jednom trgovačkom lancu - Konzumu. U Intersparu, Kauflandu i Plodinama nismo ih pronašli. 

Ograničene cijene prikazane kao sniženje

U Sparu smo cijelo pile našli za 4.77 eura po kilogramu, dok je na snazi ograničenje od 3.32 eura. 

Jaja je vlada ograničila na cijenu od 2.45 eura, no to se odnosi na 10 jaja, i to M razreda te kaveznog uzgoja. Takva jaja u prvom Lidli nismo pronašli i najjeftinija koja smo ondje pronašli stoje 2.65 eura. No, u drugom Lidlu pronašli smo jaja po vladinoj ograničenoj cijeni, uz oznaku "ograničena cijena", doduše prilično slabo vidljivu.

Zanimljivo je da su u Kauflandu gelovi za tuširanje od 250 ml sniženi na cijenu koju je ograničila vlada, no nigdje nema oznake "ograničena cijena", nego su na cijenama oznake kakve su obično na proizvodima koje snižava taj trgovački lanac. 

Mesa s ograničenom cijenom nema u svim trgovinama

Juneći vrat s kosti u Konzumu koji smo posjetili jutros bio je 8.19 eura po kilogramu, umjesto 6.99. U drugom Konzumu nije bilo ni junećeg vrata s kosti ni svinjskog vrata bez kosti, kojem je također ograničena cijena na 5.49 eura. 

Ova dva artikla nije bilo u Sparu, ali jest u Kauflandu, po cijenama koje je kao maksimalne odredila vlada. U Plodinama nije bilo svinjskog vrata bez kosti, ali je bilo junećeg vrata s kosti. Cijena potonjeg niža je od ograničene cijene i iznosi 6.79 eura. 

Dosta proizvoda po nižim cijenama od ograničenih

Niz proizvoda koji spadaju među 30 s ograničenim cijenama u trgovinama ima niže cijene od vladinih maksimalnih ograničenih cijena, ali valja napomenuti da su ti proizvodi niske cijene imali i prošlog tjedna, prije nego što je ograničenje stupilo na snagu. Neki su proizvodi konstantno bili dostupni po mnogo nižim cijenama od vladinih.

Na primjer, neki od sirupa sa šećerom, gelova za tuširanje određenih brendova, određeni higijenski ulošci ili mliječna čokolada. 

Inače, cijena 80 g Milkine mliječne čokolade danas je u Kauflandu bila 0.79 eura, a vladina ograničena cijena je 1.29. 

Naravno, ostaje vidjeti hoće li trgovački lanci u sljedećim tjednima iskoristiti priliku da podignu cijene nekih od ograničenih proizvoda koje su dosad bile niže na razinu maksimalnih vrijednosti koje je odredila vlada. 

Besmisleni normativi

Ono što bi se moglo pokazati prilično besmislenim kad je riječ o artiklima kojima su ograničene cijene su normativi nekih ograničenih proizvoda. Vlada je vrlo konkretno ograničila cijenu šampona u pakiranju od jedne litre, no u trgovinama je takvih proizvoda vrlo malo, tek jedan ili dva proizvođača pakiraju svoje šampone u tako velike boce. Kad je riječ o gelovima za tuširanje, čija je cijena ograničena u normativu od 250 ml, možda ćete bolje proći ako kupite veće pakiranje. 

Također, jako je malo pasti za zube koje su pakirane u pakiranje od 125 mililitara, a vlada je ograničila upravo cijene takvih pakiranja. U nekoliko smo velikih dućana našli samo pastu marke Kaladont u tubi od 125 mililitara, čija je cijena i inače upola manja od vladinog ograničenja.

Mogući su ozbiljni problemi

Takvi bi proizvodi, s obzirom na to da ih na policama nema mnogo, mogli potpuno nestati iz trgovina, pa bi time i mogućnost izbora između raznih brendova i pakiranja mogla biti znatno manja nego ranije. Pitanje je i, ako ograničeni artikli viših cjenovnih brendova počnu u značajnijoj mjeri nestajati s polica, po kojim će se cijenama prodavati ostala pakiranja ili drugi artikli tih brendova. 

Također, tek će trebati vidjeti hoće li ograničeni proizvodi koji su ranije bili jeftiniji od vladinih propisanih maksimalnih cijena ostati dostupni po nižim cijenama ili će se primijeniti vladina cijena. Na kraju, da bi ljudi doista niže cijene osjetili na svojim novčanicima, neće biti dovoljno sniženje tek 30 proizvoda po vladinu odabiru. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.