Bivša austrijska ministrica koja je plesala s Putinom seli se u Rusiju

Foto: Profimedia

Bivša austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl, poznata po plesu s Vladimirom Putinom na svom vjenčanju, preselit će se u rodni grad ruskog predsjednika Sankt-Peterburg kako bi vodila think tank koji je sama stvorila.

"Ja sam suosnivač centra GORKI i njime upravljam. Budući da ondje ima puno posla i zahtijeva puno pažnje, (...) odlučila sam se preseliti u Sankt-Peterburg", rekla je jučer Kneissl za rusku državnu novinsku agenciju TASS, a prenosi Politico. 

Stvoren u ožujku 2023., centar ima za cilj "pripremiti objektivnu analizu za pronalaženje rješenja" za ciljeve ruske politike, navodi se na njegovoj web stranici. GORKI je povezan s Državnim sveučilištem u Sankt-Peterburgu, gdje je Putin studirao pravo 1970-ih.

Kneissl je bila austrijska ministrica vanjskih poslova od 2017. do 2019. godine, a za to mjesto nominirala ju je krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ). Dobila je kritike zbog svojih bliskih veza s ruskim predsjednikom, koji je prisustvovao njezinom vjenčanju 2018. u austrijskim Alpama, te zbog odmora u Rusiji nedavno u kolovozu, usred rata koji Kremlj vodi u Ukrajini.

Govoreći na Istočnom gospodarskom forumu u Vladivostoku u utorak, Kneissl je kritizirala ponašanje Austrije prema Rusiji usporedivši ga sa "shizofrenijom".

"Austrijska politika i javno mnijenje ne umaraju se od osuđivanja Rusije", rekla je dodavši da su oni koji još uvijek imaju poslovne veze s Rusijom označeni kao "oni koji zarađuju krvav novac", prenosi TASS.

Prošli tjedan je izaslanik Europske komisije za Austriju Martin Selmayr izazvao bijes nakon što je kritizirao uvoz ruskog plina iz te zemlje optuživši Beč da plaća "krvav novac" Moskvi.

Austrija ima povijesne veze s Rusijom. Iako je zemlja podržala sankcije EU i javno kritizirala Putinovo kršenje međunarodnog prava, zadržala je komercijalne veze s Moskvom i ostala jedna od rijetkih zemalja EU koje još uvijek uvoze ruski plin, piše Politico. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.