Bivša Uprava HPB-a za "uspješno" poslovanje u 2008. sebe nagradila milijunima

BIVŠI predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega te njegov najbliži suradnik i bivši član Uprave Ivan Sladonja, protiv kojih je HNB početkom tjedna podnio prekršajne prijave zbog lošeg poslovanja koje je rezultiralo s gotovo milijardu kuna rizičnih kreditnih plasmana, u toj su banci koju su doveli do ruba propasti šakom i kapom između sebe podijelili još milijune kuna bonusa, stimulacija, premija osiguranja, nagrada za uspješan rad, piše Jutarnji list.

Iako se mjesečni iznos plaće i Protegi i Sladonji vrtio oko 46.000 kuna, dvojcu to nije bilo dovoljno. Samo u prošloj godini sebi su isplatili 11 milijuna kuna bruto, odnosno 7,5 milijuna kuna neto kao naknade za uspješno poslovanje. Dio isplaćene naknade odnosio i na "uspješnu" 2007. godinu, a zbog čega su se nagradili s oko 4 milijuna kuna. Sve je to vidljivo iz različitih izvještaja Hrvatske narodne banke koji vrve takvim podacima, neslužbeno doznaje list.

Široke ruke bili su i prema menadžerima zaposlenima u HPB-u kojih je u 2008. bio pozamašan broj, odnosno gotovo svaki deseti zaposleni u toj banci obavljao je menadžerski posao. Poštanska banka je tako s 900 zaposlenih brojila čak 90 menadžera u 2008. godini koji su  koristili 51 službeni automobil na čije je održavanje godišnje odlazilo 3,7 milijuna kuna. U prvoj polovici ove godine broj službenih vozila smanjen je za 9, ali su u međuvremenu kupljena 4 nova.

Zaposlenici HNB-a koristili su 330 službenih mobitela za čije je račune prošle godine izdvojeno 1,5 milijuna kuna. Odnosno svaki treći zaposleni imao je mobitel, a za svaki od njih banka je plaćala prosječne mjesečne račune od oko 400 kuna. Ista je banka najam poslovnih prostora u prvih pola godine u 2009. plaćala 11 kuna po kvadratu više nego 2008., a za ovu su ih planirali plaćati još i više.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.