Bivši agent UDBA-e Vinko Sindičić neće biti izručen Hrvatskoj

Foto: Hina

VINKO SINDIČIĆ, bivši agent jugoslavenske tajne službe koji je uhićen u Španjolskoj prije dva mjeseca, neće biti izručen državnom odvjetništvu u Rijeci, odlučio je Istražni sud u Madridu, javlja HRT. Sindičića se sumnjiči da je lažno svjedočio i prijavio kazneno djelo na suđenju u Münchenu gdje se vodi proces protiv bivših dužnosnika jugoslavenske tajne policije UDBA-e.

Sudac Alfonso Guevara Marcos odbio ga je izručiti Hrvatskoj jer ga za isto djelo ne traži i Njemačka gdje je Sindičić svjedočio, iz čega proizlazi da njemački pravosudni organi smatraju da je sve bilo u redu u Münchenu gdje se vodi postupak protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića likvidiranog 1983. godine.

Sudac je tako ustvrdio da nema razloga za predaju 72-godišnjeg Sindičića drugoj zemlji ako ga u Njemačkoj ne sumnjiče za kazneno djelo koje je navodno ondje počinio.

U ponedjeljak je Sindičić pušten na slobodu nakon 55 dana provedenih u istražnom zatvoru Soto del Real udaljenom 42 kilometra sjeverno od Madrida. On se od uhićenja u Burgosu, gradu na sjeveru Španjolske, protivio izručenju Hrvatskoj.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.