Bivši agent Udbe svjedočio u postupku protiv tajnika počasnog Bleiburškog voda

VINKO SINDIČIĆ, bivši agent UDBA-e, danas je svjedočio na splitskom Županijskom sudu u postupku koji se vodi protiv tajnika počasnog Bleiburškog voda Bože Vukušića. Sumnjiče ga, naime, da je koncem 1991. godine oteo šefa splitskog SDS-a Blagoja Zelića te Petra Gudelja, navodno jednog od njegovih operativaca.

Josip Perković "utopio" Vicu Vukojevića

Vukušić, u to vrijeme djelatnik SZUP-a, oteo ih je da ih malo propita o ubojstvima hrvatskih emigranata pa između ostalog i o ubojstvu Bruna Bušića. Sindičiću su, pak, sudili za to djelo pa su ga na koncu oslobodili. Danas nije bio od volje da razgovara o svom svjedočenju.

S Vukušićem su bila još dvojica, no "izvukli" su se zbog zastare koja je nastupila 2004. godine. Po svemu sudeći, taj će pravosudni institut pomoći i tajniku počasnog Bleiburškog voda da se izvuče iz postupka, jer zastara nastupa dogodine.

U sklopu istrage, koju je Državno odvjetništvo zatražilo tek 2000. godine, ljetos je ispitan i Josip Perković, bivši šef hrvatskih obavještajaca. Ustvrdio je da je otmicu inicirao Vice Vukojević.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.