Bivši američki veleposlanik: Bilo je ključno da SAD i Britanija uzvrate Hutima

Foto: EPA

"Bilo je ključno da SAD i Velika Britanija uzvrate Hutima", rekao je bivši američki veleposlanik pri NATO-u. 

Kurt Volker je u razgovoru za Sky News rekao da je razlog zašto su Huti napali teretne brodove taj što su vjerovali da neće biti odgovora. 

"Ranije su isto napadali, ali nije bilo odgovora. Sad su ga dobili"

"Već su ranije napadali i slali projektile protiv američkih snaga u regiji i gotovo da nije bilo odgovora", govori Volker i dodaje: "Dakle, vjerovali su da to mogu činiti nekažnjeno."

"Bilo je bitno uzvratiti Hutima i pokazati da smo to voljni i ponoviti", govori Volker. 

Na kraju zaključuje da se "mora ponovno uspostaviti osjećaj odvraćanja od takve vrste ponašanja". 

Danas novi napad. Pogođen američki teretni brod

Podsjetimo, britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) izvijestila je danas o novom teškom incidentu u Crvenom moru. Kako su naveli, teretni brod je pogođen projektilom iz zraka nedaleko od jemenskog južnog lučkog grada Adena.

Američka mornarica potvrdila je da su rakete ispalili jemenski Huti, a brod je identificiran kao M/V Gibraltar Eagle, teretni brod za rasuti teret koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, a u vlasništvu je i pod upravom SAD-a.

Pripadnici hutskog pokreta Ansar Alah, koji ima potporu Irana i kontrolira većinu jemenske obale Crvenog mora, napadaju komercijalne brodove u području za koje kažu da su povezani s Izraelom ili putuju prema izraelskim lukama, u akciji čiji je cilj podržati Palestince u ratu i Hamas u Gazi.

Američke i britanske snage odgovorile su prošlog tjedna izvođenjem desetaka zračnih i morskih napada na hutske ciljeve u Jemenu.