Bivši američki zastupnik: Rusija je bila na 150 metara od aktivacije članka 5 NATO-a

Foto: Profimedia

Moskva je umalo izazvala kolektivni odgovor NATO-a ispalivši projektil koji je navodno pao blizu konvoja koji je prevozio grčkog premijera i ukrajinskog predsjednika, rekao je bivši zastupnik u američkom Kongresu Adam Kinzinger.

Republikanac iz Illinoisa reagirao je na izvješća o raketnom udaru blizu konvoja Kyriakosa Mitsotakisa i Volodimira Zelenskog jučer u južnom ukrajinskom lučkom gradu Odesi.

Mitsotakis je rekao novinarima kako su on i njegova pratnja "čuli zvuk sirena i eksplozije koje su se dogodile u njihovoj blizini" dodajući da "nisu imali vremena doći do skloništa". Zelenski je rekao da Rusiju "nije briga gdje će udariti", dok je ukrajinska mornarica rekla da je pet ljudi ubijeno u napadu. Bilo je različitih izvještaja o tome koliko je projektil bio blizu vođama, a grčki mediji kažu da je bio unutar 150 metara, dok je CNN izvijestio da je bio unutar 500 metara.

Kinzinger je na X-u napisao: "Rusija se upravo približila na 150 metara članku 5, s vijestima o napadu u Odesi koji je zamalo pogodio grčkog premijera." Kinzinger se poziva na članak povelje NATO-a u kojem se navodi da se napad na bilo koju njezinu članicu smatra napadom na sve i može potaknuti kolektivni odgovor.

Newsweek je kontaktirao NATO i rusko ministarstvo obrane za komentar.

Objava republikanca iz Illinoisa, otvorenog kritičara bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovog šireg političkog pokreta "Učinimo Ameriku ponovno velikom" (MAGA), skupila je više od 750.000 pregleda do danas ujutro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.