Bivši cimer iz ćelije: Kristian je od tableta postao zombi, maltretirali su ga

Foto: Dalmatinski portal/Google Street View

OBDUKCIJA na tijelu 18-godišnjeg Kristiana Vukasović koji je preminuo u splitskoj bolnici, nakon što je u nju u komatoznom stanju doveden iz istražnog zatvora Bilice, pokazuje da je umro od straha.

Patolog koji je obavljao obdukciju tvrdi da je Kristian Vukasović preminuo od psihičke smrti, odnosno da se radi o smrti nastaloj zbog straha, neispavanosti, stalnog psihičkog rastrojstva te ekstremnih okolnosti kojima je bio izložen.

Nije se bio u stanju pomokriti

Bivši Kristianov cimer iz Bilica kaže da je on bio bolesno dijete kojemu nije bilo mjesto u zatvoru. Smatra da je za njegovu smrt kriv sustav.

"Pročitao sam u medijima da je prvi neslužbeni nalaz obdukcije pokazao da je Kristian Vukasović umro zbog zatajenja srca i straha zbog stresa koji nije mogao podnijeti. Bio sam neko vrijeme njegov cimer u ćeliji u zatvoru na Bilicama i reći ću vam iskreno - ubio ga je sustav i to tako što su ga konstantno drogirali tabletama. On je bio dijete, i to dijete sa psihičkim smetnjama i smanjenim intelektualnim sposobnostima. On mentalno nije bio za takvu ustanovu. Nije se znao niti mogao nositi s nepisanim pravilima koja vladaju u tom nenormalnom okruženju. Teško se nosio sa situacijom, a tamo su ga stalno 'trpali' raznim tabletama. Sustav je rješenje vidio u tabletama, i to iznimno jakim. Napravili su od njega zombija. On više nije bio u stanju čak niti se pomokriti u WC školjku. Onako izgubljen, pomokrio bi se posvuda. Nije mogao vezice na obući zavezati", ispričao je za Vijesti.hr bivši cimer nesretnog mladića koji je želio ostati anoniman.

"Dovoljno je samo da mu pogledaju krvnu sliku pa da se utvrdi koliku je koncentraciju lijekova imao u sebi", dodaje.

Zatvorenici su ga maltretirali

"Njega su ondje drugi zatvorenici, oni koji su dijelili ćeliju s njim, maltretirali psihički i fizički jer se ponašao kao malo dijete zbog svog poremećaja. Nas zatvorenike se unutra prati, pa smo tako u jednom trenutku ja i još jedan dečko postali njegovi cimeri. Sjećam se da sam ležao na krevetu i čitao knjigu, kada mi je odjednom rekao: ''Vidi ovo.'' Pogledao sam i vidio da si je žiletom prerezao vene na zapešćima. Vidio sam krv na njegovim rukama, ali nisu to bile duboke rane. Nije se on želio ubiti, on je želio privući pažnju baš kao što mala djeca to čine. Trebao mu je razgovor", prisjeća se bivši stanovnik Bilica.

Podsjetimo, preminuli 18-godišnjak je u travnju osuđen na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja požara u kojima je izgorjelo pet maslina, par stabala i dva hektara trave. Sam je odšetao u policijsku postaju i prijavio se. Unatoč tome što je bio dijete s posebnim potrebama, što je imao teži invaliditet, potrebu za cjelodnevnom pomoći i njegom te što je bolovao od poremećaja piromanije, smješten je u istražni zatvor Bilice u Splitu. Kazneni postupak se protiv njega redovito vodio pa mu se sudilo kao zdravoj osobi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.