VIDEO Bivši direktor FBI-a pred Senatom: Znam da me Trump otpustio zbog istrage o Rusiji

Foto: FAH

U DUGO očekivanom svjedočenju  pred američkim Senatom, bivši direktor FBI-a James Comey potvrdio je sumnje da ga je predsjednik Donald Trump otpustio zbog istrage te obavještajno-sigurnosne agencije o mogućem udruživanju Trumpovog predizbornog stožera s Rusijom.

Iako je Trumpova administracija nakon Comeyjevog otpuštanja 9. svibnja dala drukčije obrazloženje, Trump je kasnije u intervjuu sam potvrdio da je odluka o otpuštanju bila povezano s istragom o Rusiji, javlja Reuters.

Comey se referirao na Trumpov komentar kad je u današnjem svjedočenju odgovarao na pitanje zašto je otpušten: "Opet, uzimam u obzir predsjednikove riječi. Znam da sam otpušten zbog toga što je nešto vezano uz način na koji sam vodio istragu o Rusiji na neki način vršilo pritisak na njega, na neki način ga iritiralo, i odlučio me otpustiti zbog toga."

Trumpovi kritičari smatraju da je ovo potvrda ometanja pravosuđa

Comey je ranije u tijeku svjedočenja rekao i kako je uvjeren da je Trump od njega zatražio da odbaci istragu nad bivšim Trumpovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Michaelom Flynnom, ali je dodao kako ne može reći je li se tu radilo o ometanju pravosuđa.

Trumpov kritičari tvrde da se svaki pokušaj vršenja utjecaja na istragu FBI-a može protumačiti kao ometanje pravosuđa, što bi pak moglo dovesti do Trumpovog opoziva od strane Kongresa, odnosno Senata. Međutim, budući Trumpovi republikanci drže sigurnu većinu o oba doma američkog parlamenta i zasad ne pokazuju namjeru za pokretanje takve procedure.

Dok je Comey svjedočio pred Kongresom, Trump je na drugom kraju grada držao govor pred konzervativnom kršćanskom organizacijom Faith and Freedom, gdje se požalio da se nalazi "pod opsadom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.