Bivši kancelar Austrije uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora

Foto: EPA

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz osuđen je na osam mjeseci uvjetne zatvorske kazne nakon što je proglašen krivim za davanje lažnih izjava tijekom istrage o navodnoj korupciji u vladi, javlja Euronews.

Nakon 12 dana vijećanja, sud u Beču donio je presudu na suđenju Kurzu. Presuda na kaznenom sudu u Beču uslijedila je nakon četveromjesečnog suđenja.

Ovo je prvi put u više od 30 godina da se nekom bivšem kancelaru Austrije sudilo.

Dao lažne izjave

Kurz, koji je nekoć bio hvaljen kao "wunderkind" Austrijske narodne stranke, podnio je ostavku 2021. nakon zasebne istrage o korupciji.

Tužitelji u suđenju, koje je započelo u listopadu, optužili su 37-godišnjaka za davanje lažnog iskaza u lipnju 2020. tijekom istrage o njegovoj ulozi u osnivanju holdinga pod nazivom OeBAG. Također je ispitan zbog davanja lažnih tvrdnji u istoj istrazi o imenovanju svog bivšeg bliskog pouzdanika Thomasa Schmida na čelnu poziciju.

Kurz je došao je na vlast u dobi od 31 godine s antiimigracijskom platformom kao čelnik Narodne stranke. Kancelar je postao 2017. i tada je pozvao je na prijevremene izbore nakon ostavke svog vicekancelara koji je uhvaćen na videu kako obećava ugovore s vladom potencijalnom ruskom investitoru.

Kurz je 2020. u koaliciji sa Zelenima opet osvojio vlast, ali je ponovno podnio ostavku 2021. nakon što je postao predmet druge istrage zbog sumnje na podmićivanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.