Bivši šef SOA-e: Svaki komunikacijski uređaj može biti smrtonosno oružje

Foto: Profimedia, Dnevnik Nove TV

Ante Letica, bivši šef SOA-e i stručnjak za sigurnost, govorio je za Dnevnik Nove TV o eksplozijama u Libanonu. Govorio je o tome mogu li te eksplozije biti uvertira u veće operacije, kao što je danas rekao glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Podsjetimo, nakon jučerašnje eksplozije pagera boraca Hezbolaha u Bejrutu u kojima je poginulo 12 osoba i ranjeno ih je stotine, danas su uslijedile nove eksplozije diljem Libanona.

>>14 mrtvih i stotine ranjenih u eksplozijama voki-tokija. Izrael: Počela nova faza rata

Osim eksplozija voki-tokija, mediji javljaju da su eksplodirali i kućni solarni paneli. U novim eksplozijama zasad je poginulo najmanje 14 osoba, dok ih je više od 450 ranjenih.

Letica: Ovo je jedna dugotrajna operacija, nanijela je velike žrtve i unijela kaos u Hezbolah

"Ovo je jedna dugotrajna operacija. Izraelci su vjerojatno presreli korespondenciju Hezbolaha u smislu traženja pagera s obzirom na to da su pametne telefone napustili kao sredstvo komuniciranja znajući za nadmoć službe izraelske vojske.

Oni su to presreli, pripremili te pagere, zalijepili logo firme s Tajvana, prodali preko mađarske firme, poslali u Libanon i to su uzeli pripadnici Hezbolaha. Pageri su vjerojatno trebali eksplodirati onoga trenutka kada započne napad izraelskih snaga na položaj Hezbolaha.

Vjerojatno je ta akcija zapravo malo poranila, ali isto je nanijela velike žrtve i unijela nesigurnost i kaos u redove Hezbolaha", rekao je Letica za Dnevnik Nove TV.

"Svaki komunikacijski uređaj može biti smrtonosno oružje"

Pretpostavka je da je ovo bilo izvedivo jer je izraelska služba upala u komunikacijski kanal. 

"Svaki komunikacijski uređaj može biti smrtonosno oružje i na razne načine. U ovom slučaju vjerojatno je bio ugrađen visoko brizantni eksploziv s tri do pet grama, koji je u kombinaciji s litijskom baterijom izazvao tolike štete i žrtve", rekao je Letica.

"Ako se uključi Iran i ako odgovor Izraelu bude brutalan, Izraelci će odgovoriti još brutalnije"

"Centralno pitanje je kako će reagirati Iran, hoće li se priključiti ovom odgovoru Hezbolaha, budući da je već dobio upozorenje Sjedinjenih Država da ne odgovara i da ne eskalira rat. 

Ako se uključi Iran i ako to bude brutalan odgovor Izraelu, Izraelci će odgovoriti još brutalnije i onda imamo veliki problem, ne samo na Bliskom istoku, nego u cijelome svijetu", komentirao je Letica za Dnevnik Nove TV.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.