Bivši tuniski predsjednik Ben Ali osuđen na 35 godina zatvora

SUD U TUNISU osudio je danas svrgnutog predsjednika Ben Alija i njegovu suprugu na 35 godina zatvora u odsustvu, zbog krađe i nezakonitog posjedovanja novca i nakita, prenosi Reuters.

Supružnici se nalaze u egzilu u Saudijskoj Arabiji, osuđeni su i na novčanu kaznu od 91 milijun tuniskih dinara (oko 340 milijuna kuna), a presuda za nezakonito posjedovanje oružja i narkotika objavit će se 30. lipnja.

S obitelji je napustio Tunis 14. siječnja, a nova vlast istražuje sve njegove poslove i imetak u 23 godine koliko je vladao zemljom. Nakon bijega 74-godišnjeg Alija, u predsjedničkoj palači pronađeno je 27 milijuna dolara u gotovini, oružje i skoro dva kilograma narkotika, uglavnom marihuane.

Protiv Alijeve obitelji i bivših ministara vode se još istrage za ubojstva, ilegalnu trgovinu antikvitetima i pranje novca. Alijev francuski odvjetnik prenio je jučer njegovu izjavu, prvu otkad je napustio zemlju. Bivši predsjednik je negirao da je pobjegao iz Tunisa, kazavši da je otišao kako bi izbjegao "bratoubilačke i krvave sukobe među Tunižanima".

Odvjetnik je prenio da će Ben Ali razjasniti okolnosti svog odlaska kad za to dođe vrijeme. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.