SVIJET

Bivši vođe kolumbijskog FARC-a žale zbog otmica i mole za oprost

Ilustracija: EPA

OSMORICA bivših zapovjednika razoružane kolumbijske gerilske skupine zatražila su danas oprost za otmice koje su pobunjenici počinili tijekom dugogodišnjeg oružanog sukoba, izjavivši da žale zbog teške pogreške.

To je prvi put od studenog 2016. kad su vlada i demobilizirane Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) postigle mirovni sporazum da je skupina nekadašnjih zapovjednika, među kojima je Rodrigo Londono, poznatiji kao Timočenko, zatražila oprost i prihvatila da je pogriješila.

"Ovdje smo da javno i od srca zatražimo oprost od svih naših žrtava i njihovih obitelji", rekli su u izjavi sadašnji članovi političke stranke FARC, koja je svoje španjolske inicijale sačuvala time što je ime promijenila u Zajedničke alternativne revolucionarne snage.

"Otmice su teška pogreška zbog koje se možemo samo duboko ispričati", rekli su.

Mogu dobiti osam godina zatvora

Kolumbijska vlada i organizacije za ljudska prava optužuju bivše gerilce za otmice tisuće civila i pripadnika oružanih snaga tijekom njihovog pedesetogodišnjeg sukoba u kojem je život izgubilo 26 tisuća ljudi, dok su milijuni raseljeni.

Članovi političke stranke FARC priznali su da su te otmice teško pogodile žrtve, ali i trajno narušile njihovu vjerodostojnost jer su svojim žrtvama oduzeli dostojanstvo i slobodu. Pritom su ponovno iskazali spremnost da svjedoče na sudu i daju objašnjenje kolumbijskom društvu.

Sud bivšim vođama pobunjenika u slučaju preuzimanja odgovornosti i priznanja zločina može oduzeti slobodu na razdoblje od pet do osam godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.