Bjelovarski kirurg optužen za smrt 10 pacijenata oslobođen svih optužbi

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

DAVORIN Diklić, 66-godišnji bjelovarski kirurg optužen da je prouzročio smrt 10 pacijenata te ugrozio život još dvoje, oslobođen je svih optužbi na ponovljenom suđenju.

Poslije prvog suđenja Diklić je oslobođen krivnje, no zagrebački Županijski sud je prihvatio žalbu tužiteljstva na presudu i zatražio novi postupak. Novo suđenje je održano na bjelovarskom Općinskom sudu te je kirurg ponovo nepravomoćno oslobođen po svim točkama optužnice, javlja MojPortal.

Za što je Diklić bio optužen?

Bjelovarski Općinski sud je u rujnu 2017. donio presudu kojom je optuženika oslobodio optužbe nakon čega je DORH uložio žalbu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. DORH je predložio da županijski sud ukine presudu te predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovni postupak.

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je 10. prosinca 2014. nakon provedene istrage podiglo optužnicu pred bjelovarskim Općinskim sudom protiv Diklića zbog sumnje na to da je počinio 12 kaznenih djela protiv zdravlja ljudi.

Na teret mu se stavlja da je od 2003. do kraja 2009. kao doktor medicine, obavljajući svoju djelatnost, primjenjivao očito nepodobna sredstva i načine liječenja te uopće nesavjesno postupao. Zbog njegovih liječničkih pogrešaka dvjema osobama teško je narušeno zdravlje i preminulo je desetero ljudi.

Zbog Diklićevog višekratnog nesavjesnog postupanja, a koji je teška kaznena djela protiv zdravlja ljudi činio u obavljanju djelatnosti liječnika specijalista kirurgije, u optužnici je predloženo da se optuženiku izrekne sigurnosna mjera zabrane potpunog obavljanja djelatnosti liječnika specijalista kirurgije u trajanju od deset godina. 

Ponovljeno suđenje

Tužitelj je tijekom dokaznog postupka na ponovljenom suđenju tražio da se provede novo sudsko-medicinsko vještačenje. Tužitelj je naveo da su vještaci Medicinskog fakulteta iznijeli nalaz i mišljenje koji su potpuno oprečni nalazu i mišljenju osnovnog vještačenja provedenog tijekom istrage koje je bilo izneseno pred sudom, piše MojPortal.

Optuženik i njegov branitelj su se protivili prijedlogu tužitelja te naveli da vještačenje Medicinskog fakulteta nije ostavilo bilo kakvu sumnju u pogledu pravilnosti i potpunosti spornih činjenica koje su u rješenju zagrebačkog Županijskog suda apostrofirane kao dvojba koju treba dodatno utvrditi u ponovljenom postupku.

Sud je odbio dokazni prijedlog tužitelja za provođenjem novog medicinskog vještačenja. Naveo je da su provedenim vještačenjem Medicinskog fakulteta pravilno i potpuno utvrđene te raspravljene sve činjenice. Prisutnima se tijekom suđenja obratio i optuženi bjelovarski kirurg.

Kirurg: Ne možemo biti pošteđeni neželjenih situacija

"U mom radnom vijeku od 36 godina kao kirurg sam operirao mnogo pacijenata, slijedom navedenih slučaja u optužnici koja se protežu od perioda 2003. pa do kraja toga desetljeća nitko od rodbine istih me nije prijavio niti stručnim tijelima bolnice, niti stručnim tijelima liječničke komore niti sam prije bio prijavljen krim-policiji.

Kroz cijeli radni vijek iz ljubavi prema kirurgiji maksimalno sam se trudio u domeni moga znanja i sposobnosti u liječenju svakog pacijenta što činim i tijekom cijelog ovog sudskog procesa bez obzira na godine radnog staža još uvijek me pogađa nepovoljan i nepredvidljiv ishod liječenja jer svakako kao kirurg želio bi samo uspjehe u liječenju pacijenata.

No realnost je takva da od neželjenih situacija ne možemo biti pošteđeni. Duboko izražavam žaljenje obiteljima svih pacijenata u ovome procesu kao što sam i u realnim situacijama u liječenju ponaosob bio u kontaktima s njihovom rodbinom i pojašnjavao komplikacije i planove liječenja i sudjelovao u njihovoj zabrinutosti", rekao je Diklić tijekom suđenja, piše MojPortal.

Nasljednici oštećenih osoba mogu u parnici ostvarivati imovinsko-pravni zahtjev, a troškovi kaznenog postupka padaju na teret bjelovarskog Općinskog suda.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.