Bogata djeca komunizma: Odakle Castrovom unuku tolike pare?

Foto: Instagram

TONY Castro, unuk pokojnog komunističkog vođe Fidela Castra, ovih je dana postao svjetska vijest. Nakon što su mediji otkrili njegov Instagram profil na kojem se ovaj relativno nepoznati mladić u dvadesetim godinama razbacuje svojim bogatstvom, Castro je zaključao svoj profil kako više ne bi privlačio pažnju - i bijes - javnosti.

>> Unuk komunističkog vođe na udaru javnosti zbog fotografija na Instagramu

Ali Miami Herald i drugi mediji iz američke savezne države Floride, u kojoj žive stotine tisuća pripadnika kubanske dijaspore, preduhitrili su ga i objavili fotografije na kojima se može vidjeti kako uživa na putovanjima oko svijeta, pozira u luksuznim automobilima, na jahtama i u restoranima. 

Tako je Castro mlađi pokazao svoj ukus za skupocjena pića i jela fotografijama s rođendanske proslave svog ujaka u restoranu u Havani - dok u toj komunističkoj zemlji vlada sve veća nestašica kruha, jaja i drugih osnovnih prehrambenih namirnica, a prosječna plaća je samo 31 dolar, za što režim okrivljuje američki embargo, a ne vlastitu antitržišnu politiku.

Podsjetimo, najdulji embargo u modernoj povijesti SAD je uveo zbog nacionalizacije američkih naftnih rafinerija – bez naknade – a zatim je produbljen zbog kubanske raketne krize i produljen zbog teškog kršenja ljudskih prava pod vladavinom Komunističke partije Kube. Iako je Barack Obama poduzeo korake prema eventualnom ukidanju ovog embarga, Donald Trump je poništio znatan dio mjere približavanja između Havane i Washingtona.

Mladi Castro na jahti, u BMW-u, u Madridu, Barceloni, Meksiku...

Castro se fotografirao i na jahti usred oceana, kao i u svom BMW-u. A za božićne praznike 2017. moglo ga se vidjeti u Madridu - Castro je, piše Daily Mail, redoviti posjetitelj Španjolske, zemlje koja održava bliske bilateralne odnose sa svojom bivšom kolonijom. Castro je viđen u Španjolskoj i u srpnju 2018., točnije u Barceloni, gdje se fotografirao ispred čuvene katedrale La Sagrada Familia. U travnju 2017. posjetio je i Panama City, gdje se fotografirao u hotelu iz kojeg puca pogled na grad.

No mladom hipsteru i jet setteru iz komunističke vladajuće obitelji (Fidela je na vlasti na Kubi naslijedio njegov brat Raul Castro) omiljena je destinacija prošle godine ipak bio Meksiko. Tako je u ožujku posjetio popularnu turističku atrakciju, otok Isla del Carmen, sa ženskom pratnjom. Sljedećeg mjeseca se vratio i posjetio drevni majanski hram. 

"Siguran sam da građani Kube koji se muče naprosto vole ovo"

Mnogi Kubanci su na društvenim mrežama - oni koji žive u kapitalističkom SAD-u, s obzirom na to da je na komunističkoj Kubi internet slabo dostupan, a režim pomno nadzire njegovo korištenje - izrazili svoje ogorčenje razmetanjem mladog Castra.

"Tko plaća za sav luksuz, bogatstvo i ugodu Tonya Castra?" zapitao se tako Juan Gallardo, dodavši kako aktualni predsjednik Kube Miguel Diaz-Canel stoji kao "lutka" dok narod "pati od represije, gladi, poniženja, laži i bijede".

"Siguran sam da građani Kube koji se muče naprosto vole ovo (vidjeti)", napisao je drugi. Tony Castro je inače maneken, ali teško je vjerovati da samo od tog posla može sebi priuštiti ovakav životni stil.

>> Castrova Kuba - bolna lekcija o zombi revoluciji

Detalji o Castrovom privatnom životu, kao i onom članova njegove obitelji, slabo su dostupni i cenzorirani su od režimskih medija na Kubi - što nimalo ne čudi s obzirom na bogatstvo koje je obitelj Castro, po svemu sudeći, zgrnula tijekom desetljeća vladavine Fidela, koji je sišao s vlasti 2005. i umro 2016., i Raula koji je vladao do prošle godine. 

Zanimljivo je ipak da je Alina Fernandez Revuelta, njegova kći iz izvanbračne afere s Nataliom Revuelta Clews, pobjegla s Kube u SAD 1993. i otada oštro kritizirala vladavinu svog oca. 

Fidel Castro se pretvarao da prezire buržujski luksuz, a živio je "kao kralj"

A istina o Castrovom bogatstvu počela se otkrivati tek nakon silaska s vlasti Fidela Castra, koji se cijelog života pokušavao prikazati kao skroman, gotovo asketski vođa, u skladu s komunističkom ideologijom kojom je legitimirao svoju totalitarnu, nerijetko brutalnu vladavinu.

Kako piše australski portal news.com.au, Castra je pratila reputacija nekoga tko prezire buržoaske praznike i luksuz, živi u ribarskoj kolibi, a jedini luksuz koji je sebi priuštio su kubanske cigare koje je strastveno pušio. No u stvari je živio kao kralj - imao je barem 20 luksuznih imanja diljem Kube, uključujući privatni otok koji je posjećivao svojom 26 metara dugom jahtom obloženom rijetkim drvom iz Angole. Bio je na glasu kao ženskar, no istina je da su mu, kao i drugim diktatorima, često dovodili žene koje bi sam izabrao, a koje su onda morale s njim spavati, htjele to ili ne. 

Bogatstvo je, naravno, zgrnuo krađom prihoda državnih tvrtki i ustanova, uključujući mali rudnik zlata. Forbes ga je još 2006. naveo na popisu najbogatijih kraljeva, kraljica i diktatora, na što je komunistički vođa ljutito odgovorio da živi od skromne plaće u iznosu od 25 dolara mjesečno.

No puni razmjeri Castrovog licemjerja i raskoši u kojoj je uživao, dok je njegov narod skapavao, čamio u zatvorima ili bježao na splavima za Ameriku, otkrio je njegov dugogodišnji tjelohranitelj Juan Reinaldo Sanchez u knjizi koju je objavio 2014. Prema Sanchezu, Castro je ustvari bio "težak" najmanje 150 milijuna dolara, a njegova razonoda, poput ribolova podvodnom puškom na privatnom otoku na koji je volio odlaziti, bila je poput "kraljevskog lova Luja XV. u šumama oko Versaillesa".

Privatni otok na koji je išao privatnom jahtom

Castra bi pritom, piše Sanchez u knjizi "Tajni život Fidela Castra", u ronilačko odijelo oblačili njegovi sluge, a potom bi se ukrcao na skupocjeni motorni čamac, napunjen jednako skupocjenim viskijem i delicijama, i krenuo u vode u kojima su njegovi sluge prethodno našli najviše ribe.

Na kopnu je, pak, navodno imao ogromno imanje u Havani s kuglanom na krovu, osobnom bolnicom i košarkaškom dvoranom, kao i vilu uz more s bazenom, jacuzzijem i saunom, ali i imanje koje podsjeća na utvrdu zvano Punto Cero, koje je u isto vrijeme bilo sjedište njegovog režima. U njegovoj blizini imao je još jednu tajnu rezidenciju u koju su mu dovodili već spomenute "ljubavnice".

"Suprotno tome što se uvijek govorilo, Fidel se nikad nije odrekao kapitalističke ugode ili odabrao živjeti u oskudici. Au contraire (naprotiv), njegov mode de vide (način života) bio je kapitalistički bez ikakvog ograničenja. Nikad nije smatrao da ga njegove riječi obvezuju da slijedi oskudni život dobrog revolucionara", napisao je Castrov tjelohranitelj u ovoj knjizi koju je napisao zajedno s francuskim novinarem Axelom Glydenom - koji tvrdi da je provjerio sve njegove tvrdnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.