Bolnice, škole i vrtići plaćat će struju kao kućanstva?

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

IDUĆEG tjedna će vlada objaviti kojim mjerama će pomoći građanima i poduzetnicima zbog povećanja cijena energenata.

Prema neslužbenim informacijama, bolnice, škole, vrtići i neke druge javne institucije, cijene će plaćati kao kućanstva ili će dobiti niže fiksne cijene struje i plina.

U fokusu paketa mjera su socijalno najugroženije skupine u društvu, oni koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu, nezaposleni i umirovljenici koji će i dalje primati energetski dodatak kako bi lakše podmirili račune. Očekuje se da će potpore nastaviti primati i ribari i poljoprivrednici.

RTL Danas doznaje da je paket mjera težak i više od 6 milijardi kuna.

Još se traže rješenja za velike tvrtke?

Mikropoduzetnici mogli bi računati na fiksne cijene struje. No još se uvijek traži rješenje za velike tvrtke. Čak 40 posto tvrtki ima dvostruko veće račune nego lani, pokazuje anketa koju je proveo HUP.

"Najbitnije je rasporediti mjere pomoći ravnomjerno za sve poduzetnike ovisno o sektoru ili veličinu poduzetnika. Predložili smo vladi ograničenje cijene električne energije na 150 eura po megavatsatu", kazala je RTL-u Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

"Srednje veliki poduzetnici zapošljavaju preko 50% ukupno zaposlenih, ostvaruju 63% ukupnih prihoda i u bruto investicijama sudjeluju preko 60%. Značaj velikih i srednjih poduzetnika je krucijalna", dodala je Weber za Dnevnik Nove TV.

"Najrazvijenije zemlje razumiju da im poduzetnici pune proračun i da su poduzetnici najveći potrošači energenata i da zbog toga imaju i niže troškove od stanovništva", komentirala  je Ivana Matić iz Udruge Glas Poduzetnika.

Dva seta mjera

Mjere poduzetnicima ići će u dva seta. Jedan će se odnositi na energente, a drugi će ići preko Zavoda za zapošljavanje.