Bolnice u Wuhanu na rubu pucanja: "Primit ćemo ih samo ako umiru“

Foto: EPA

KINESKINJA Shi Muying, u 30-im godinama, doletjela je iz Britanije u Kinu kako bi sjedila pokraj svoje majke u bolnici i brinula se o njoj. Oko nje se sve više ljudi razbolijevalo od novootkrivenog koronavirusa, ali ona nije bila previše zabrinuta -  naime, kineske vlasti su govorile da je zarazu "moguće spriječiti i kontrolirati".

Sada, tri tjedna nakon što je Shi stigla u Kinu, jasno je da epidemija nije pod nadzorom. Virus se proširio u sve kineske regije, diljem Azije, kao i u Europu i Sjedinjene Države. S njime se zarazilo više od 9700 ljudi, a umrlo preko 200. Wuhan se nalazi u svojevrsnoj karanteni, gotovo u potpunosti zatvoren od vanjskog svijeta, piše CNN.

Zaražena je koronavirusom

U ponedjeljak su preliminarni rezultati pokazali da bi i Shi mogla biti zaražena virusom. No, ona je više zabrinuta za svoju obitelj: za 67-godišnjeg oca koji također ima simptome zaraze koronavirusom te za majku koja je prebačena u stariji i slabije opremljen dio bolnice kako bi se napravilo mjesta za navalu oboljelih od koronavirusa.

26. siječnja Shi je dobila visoku temperaturu. Otišla je u bolnicu u Wuhanu i tamo su je testirali na tri osnovna testa. Nakon devet sati čekanja na rezultate, prišao joj je liječnik i rekao kako je zaražena koronavirusom, ali s obzirom na to da joj nisu mogli obaviti najsigurniji pregled, bit će evidentirana samo kao sumnjiv slučaj zaraze. Ista situacija se dogodila i s njenim ocem.

Ne ubraja se u službenu statistiku zaraženih

Shi je zvala bolnice diljem Wuhana kako bi pokušala dobiti mogućnost testiranja koje zasigurno potvrđuje radi li se o zarazi koronavirusom ili ne, no nigdje je nisu htjeli primiti. Tako da se za sada Shi i njen otac ne ubrajaju u službene statistike zaraženih osoba.

Njen otac je ipak jučer primljen u bolnicu, ali Shi je još uvijek kod kuće. Ranije ovog tjedna, djelatnica bolnice rekla je Shi da nemaju prostora za nju i njenog oca. Kada je Shi pitala kada će oni biti primljeni, djelatnica je odgovorila: "Primit ćemo vas ako umirete".

Bolnice na rubu pucanja

Medicinska sestra koja radi u Wuhanu, a koja je htjela ostati anonimna, rekla je za CNN kako su bolnice prenatrpane i da nema medicinskih potrepština i kreveta. Kazala je kako ima premalo zaštitnih odjela te da medicinsko osoblje na kraju dana dezinficira ono koje je već nosilo i oblači isto sljedećeg jutra.

Od 30 od 500 medicinskog osoblja u njezinoj bolnici veće se zarazilo koronavirusom, uključujući i nju, i u karanteni je u svojim domovima.

"Da, bolnice ne mogu primiti puno ljudi, ali nema smisla za to kriviti medicinske sestre. Jednostavno nema kreveta, nema potrebne opreme. Što da radimo, ne možemo liječiti pacijente golim rukama?“ kazala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.