Bolsonaru zabranjena kandidatura za predsjednika Brazila do 2030.

Foto: EPA

Politička budućnost bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara dovedena je u pitanje nakon što su izborni suci izglasali da mu se zabrani kandidiranje na osam godina zbog zlouporabe ovlasti i širenja "užasnih laži" tijekom prošlogodišnjih izbora.

Četvero od sedam sudaca višeg izbornog suda glasalo je za protjerivanje krajnje desnog radikala, koji je nemilosrdno ocrnjivao demokratske institucije u Brazilu tijekom svoje neuspješne borbe za osvajanje drugog mandata na vlasti.

Jedan sudac je glasovao protiv odluke, a dvoje treba glasovati danas kasnije tijekom dana. No, glasovi ta dva suca neće biti dovoljni da se odluka promijeni, piše Guardian.

Bolsonaro će se moći kandidirati za predsjednika tek 2030.

Glasovanje znači da će Bolsonaro, koji je izgubio prošlogodišnje izbore od svog ljevičarskog suparnika Luiza Inácia Lule da Silve, moći ponovo tražiti izabranu dužnost tek 2030., kada bude imao 75 godina.

Potez da se Bolsonaru oduzmu njegova politička prava temeljio se na njegovoj vrlo kontroverznoj odluci da pozove strane veleposlanike u svoju službenu rezidenciju prošlog srpnja, 11 tjedana prije prvog kruga izbora 2. listopada.

Tada je Bolsonaro iznio neutemeljene tvrdnje protiv brazilskog elektroničkog sustava glasovanja koje su izazvale negodovanje javnosti. Jedan sudac vrhovnog suda je Bolsonarove tvrdnje ocijenio kao politički motiviranu dezinformaciju.

Bolsonarov odvjetnik govorio je da je ton njegovog klijenta na sastanku s veleposlanicima možda bio neprikladan i pretjerano otvoren, ali da je on to govorio kako bi se poboljšao sustav glasovanja u Brazilu. 

"Bolsonarove laži su užasne, osmišljene su kako bi probudile stanje kolektivne paranoje"

Dok je sudac Florano de Azevedo Marques glasovao za odluku da se Bolsonaru zabrani kandidiranje na osam godina, rekao je da je bivši brazilski predsjednik "nemoralnim postupcima" pokušao steći prednost na izborima. "U omalovažavanju brazilske demokracije pred stranom publikom, Bolsonaro je Brazil predstavio kao malu banana republiku", rekao je sudac.

Sudac Benedito Gonçalves, koji je također glasao protiv Bolsonara, kritizirao je bivši predsjednikov "prijevarni monolog" i "užasne laži", tvrdeći da su osmišljene kako bi probudile stanje "kolektivne paranoje" među biračima.

Uoči prošlogodišnjih izbora, koji su izazvali duboke podjele u Brazilu, populist koji obožava Donalda Trumpa opetovano je napadao brazilske elektroničke glasačke strojeve. Bolsonaro je insinuirao da bi mogao odbaciti rezultat izbora ako bi glasanje smatrao nepoštenim, piše Guardian.

Milijuni sljedbenika prihvatili su Bolsonarovu ideju te 8. siječnja ove godine, tjedan dana nakon inauguracije novog predsjednika Lule, a tisuće Bolsonarovih pristaša upali su u predsjedničku palaču. Također, ušli su i u Kongres te Vrhovni sud s ciljem da se izbori ponište.

"Ideja je bila riješiti se Lule", rekao je jedan sudionik za Guardian jutro nakon napada u glavnom gradu Brasíliji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.