Boras "kroz iglene uši" postao novi dekan Filozofskog fakulteta

DAMIR BORAS dobio je danas podršku 42 člana Fakultetskog vijeća FFZG-a, a njegova konkurentica Andrea Zlatar Violić 34 glasa, čime je dosadašnji prodekan izabran za novog dekana  Filozofskog fakulteta - nasljednika dekana Miljenka "Copacabane" Jurkovića, kojemu mandat ističe 1. listopada.

Borba je bila neizvjesna do samoga kraja jer je 41 glas članova vijeća obavezan za izbor, tako da se može reći da se Boras provukao "kroz iglene uši". Na maratonskoj sjednici izbor dekana nije bio jedina tema - raspravljalo se dakako i o blokadi fakulteta koja je na snazi već deseti dan.

Vijeće podržalo studente i oglušilo se na naredbu Rektorskog zbora

Vijeće je tako danas opet podržalo i ciljeve i metode studenata te se tako usprotivilo apelu  Rektorskog zbora koji je naredio da se nastava mora odmah početi održavati. No kako tu odluku ne može donijeti Rektorski zbor, nego jedino Senat Sveučilišta koji zasjeda tek sutra, Jurković je kazao kako nastave neće biti jer se "ni Ministarstvo znanosti i obrazovanja, niti Vlada nisu primjereno očitovali o studentskim zahtjevima".

Što se tiče današnje dekanove izjave da će policija na fakultet doći "samo preko njega mrtvog", Jurković je kazao da je ona izvađena iz konteksta. No, kako se doznaje sa Sveučilišta, policija na fakultet može doći jedino u slučajevima teškog kršenja javnog reda i mira što se do sada nije dogodilo ili temeljem naloga rektora Sveučilišta Alekse Bjeliša, što se, valjda, neće dogoditi.

Blokirano 15 fakulteta, Ekonomija izglasala podršku, ali ne i blokadu

S Akademijom dramskih umjetnosti i Arhitektonskim fakultetom koji su blokirani danas, ukupno je u štrajku 15 hrvatskih fakulteta. Nezavisna studentska inicijativa danas je priopćila kako na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu danas nije uspostavljena blokada, jer je tako odlučio plenum njihovih studenata. Međutim, i "ekonomisti" se slažu s ciljevima blokade, a nekoliko se studenata danas pojavilo na Filozofskom fakultetu s transparentom - "Čak i Ekonomija je s vama".

A.B.
Foto: Dragan Matić (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.