Borba za OŠ Ivan Gundulić: Škola nije birtija da se zatvara preko noći

NAORUŽANI transparentima "Sredina bez djece, sredina bez života", "Zemlja znanja ne zatvara škole", "Oživimo centar Zagreba", djeca Osnovne škole Ivan Gundulić, njihovi roditelji te svi oni koji su im željeli izraziti podršku danas su se uputili na mirni prosvjed do zagrebačkog Cvjetnog trga.

Naime, ravnateljstvo OŠ Gundulić obaviješteno je u petak kako će i ove godine moći upisati djecu u prve razrede. Usprkos tome, Vijeće roditelja odlučilo je nastaviti sa svojim dosadašnjim radom te, kako su nam kazali, tražiti izmjene zakona po kojem se djeca moraju upisivati u škole prema mjestu stanovanja.

"Za dio djece morat ćemo se boriti"

Osim toga, ravnateljicu i nastavnike škole muči i to što su pregledi za upis već prošli, zbog čega su izgubili određeni broj djece roditelja koji su bili zainteresirani upravo za školu u Gundulićevoj. "Dio roditelja se javio odmah nakon što smo dobili potvrdu iz Grada da možemo upisivati djecu i u iduću školsku godinu, no za dio njih se trebamo boriti", kazala je za Index ravnateljica Višnja Reljić.

Vijeće roditelja zato je zatražilo od Gradskog ureda adekvatan dopis s garancijom da će ova škola i u budućnosti opstati. "Mnogi se roditelji odlučuju sada na druge škole zbog straha da bi se iduće školske godine mogli susresti s istim problemom. Mi moramo imati garanciju da će ova škola opstati", objašnjavaju iz Vijeća.

"O zatvaranju škole trebalo se raspravljati"

Roditelji također tvrde i kako se radi o kvalitetnoj školi u kojoj se djeca uče latinskom i grčkom od malih nogu, da rade u jednoj smjeni te praktički imaju individualan pristup u nastavi jer im razredi nisu opterećeni prevelikim brojem učenika. Radi se također o jedinoj školi u centru grada sa sportskom dvoranom. "Umjesto po kvaliteti, oni škole ocjenjuju prema broju učenika koji je pohađaju. To nema nikakve veze s europskim standardima", istaknuo je član Vijeća roditelja Dražen Gall.

"Škola nije birtija da se zatvara preko noći, to je javna ustanova. U najmanju ruku se o njezinu zatvaranju trebalo raspravljati neko vrijeme", istaknula je tijekom sastanka Roditeljskog vijeća Barbara Nola.

Gradski ured je 22. ožujka obavijestio OŠ Gundulić da se na njezinom upisnom području nalazi premali broj djece za upis u prvi razred za školsku godinu 2010./2011. te da imaju namjeru izmjestiti ju na lokaciju na Kajzerici gdje se tek planira graditi škola, a u njene nekadašnje prostore dovesti XVIII. gimnaziju iz Mesićeve ulice. Roditeljsko vijeće i ravnateljstvo škole uspjeli su se izboriti za upis djece u prve razrede za sljedeću školsku godinu. No, budućnost škole u Gundulićevoj i dalje je neizvjesna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.