Bostonski student mora platiti 675 tisuća dolara za ilegalno "skidanje" glazbe

BOSTONSKI sud jučer je presudio da je Joel Tenenbaum, apsolvent bostonskog sveučilišta, dužan platiti 675 tisuća dolara za ilegalno preuzimanje glazbe s interneta i njezino daljnje distribuiranje četirima diskografskim kućama.

Kako prenosi USA Today, student je na sudu priznao krivnju za "skidanje" i daljnje širenje 30 pjesama, pa je jedini problem suda bio odlučiti s koliko odštete "nagraditi" njega i spomenute kuće.

Pred bankrotom

Prema državnom zakonodavstvu, diskografske kompanije su za spomenutu povredu dužne platiti između 750 i 30 tisuća dolara. No, zakon dozvoljava i oko 150 tisuća dolara po zvučnom zapisu ukoliko sud utvrdi da je povreda bila namjerna. Najviša kazna koja se u ovom slučaju mogla dodijeliti bila je 4,5 milijuna dolara.

Porotnici su studentu naredili isplatu od 22,500 tisuća dolara za svaki incident zbog povrede autorskih prava budući da su utvrdili da su mu radnje bile namjerne. Odvjetnik 25-godišnjeg studenta, Charles Nesson, zamolio je porotu da "pošalje poruku" glazbenoj industriji, kojoj je dodijeljena najmanja moguća šteta. Joel je, s druge strane, izrazio zahvalnost što mu nije presuđeno u milijunima dolara, ali je dodao da će "pasti" u bankrot ukoliko presuda ostane takva kakva je.

Podnošenje žalbe

Njegov odvjetnik, inače profesor prava na sveučilištu Harvard, izrazio je nezadovoljstvo presudom i najavio podnošenje žalbe jer mu, kako kaže, nije bilo dozvoljeno pravedno raspravljati o slučaju.
Riječ je o drugom takvom slučaju u toj državi. Primjera radi, prošlog je mjeseca u Minneapolisu presuđeno da 32-godišnji Jammie Thomas-Rasset mora platiti 1,92 milijuna dolara ili 80 tisuća dolara za svaku od 24 pjesama, nakon što je utvrđeno da je namjerno prekršio autorska prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.