Božinović: Nećemo uklanjati kućice s graničnih prijelaza

Foto: N1

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović je u gostovanju na N1 televiziji potvrdio da je na granicama sve spremno za ulazak u Schengen i eurozonu, a otkrio je i što će biti s vanjskim granicama Hrvatske. Istaknuo je da će Hrvatska simbolički obilježiti ulazak u Schengen, do kojeg je ostalo manje od 48 sati. 

"U ponoć će se na svim graničnim prijelazima prema Sloveniji i Mađarskoj odviti dizanje rampi i paljenje zelenih svjetala na semaforu. Time će se označiti sloboda kretanja i sloboda prelaska granica Slovenije i Mađarske", poručio je Božinović. Otkrio je gdje će on dočekati ulazak u Schengen.

"Unutarnje kontrole se mogu uvesti na ograničeno razdoblje"

"Ja ću biti na Bregani u ponoć sa slovenskom kolegicom, nazdravit ćemo za Novu godinu, ali i činjenici da se Hrvatska pridružuje članicama šengenskog područja. Podići ćemo rampu, glavni ravnatelj policije dobit će prijavak od načelnika granične policijske postaje koja u tom trenu prestaje s radom. Potom ćemo otići na slovensku stranu gdje je također granična postaja i granični policajci dobivaju nova rješenja i nova radna mjesta", kazao je. 

Božinović objašnjava da kućice ostaju, ali više nema graničnih procedura. Kućice ostaju za slučaj iznimne aktivacije granične kontrole, kao što se dogodilo tijekom pandemije koronavirusa. "Ako postoje procjene, države to notificiraju Europskoj komisiji. Tzv. unutarnje kontrole se uvode na ograničeno vremensko trajanje. Bilo je toga u vrijeme epidemije covida", dodao je. 

"Na vanjskim granicama Europske unije se ništa ne mijenja"

Čak 1034 policijska službenika bit će razmještena na vanjske granice ili druge poslove. "Uvodimo novu liniju rada - kompenzacijske mjere - više od 700 graničnih policajaca bit će raspoređeno na tim kompenzacijskim mjerama - ciljana kontrola na prometnicama. Imat ćemo veći broj policijskih službenika koji će raditi na vanjskim granicama s ciljem održavanja razine sigurnosti", naglasio je. 

Božinović je zaključio da granične kontrole ostaju na vanjskim granicama Europske unije, odnosno prema Srbiji, Crnoj Gori i BiH. Ondje se ništa neće mijenjati i provodit će se procedura kao dosad.