BP uplatio prve tri milijarde dolara u fond za kompenzaciju štete

BRITISH PETROLEUM je uplatio prve tri milijarde dolara u fond za kompenzaciju štete prouzrokovane istjecanjem nafte s njihove platfome. Ukupno trebaju platiti 20 milijardi.

Novac iz fonda je namijenjen za odštetu onima koji trpe posljedice najveće ekološke katastrofe u povijesti SAD-a. BP će u posljednjem tromjesečju ove godine uplatiti još dvije milijarde dolara, a nakon toga će svakog sljedećeg tromjesečja u fond uplaćivati po 1,25 milijardi dolara sve dok ne uplati ukupno 20 milijardi.

"Svrha računa je da pokaže onima koji su bili izloženi negativnom djelovanju naftne mrlje da držimo do obveze prema njima", rekao je novi izvršni direktor BP-a Bob Dudley medijima.

Iz Ministarstva pravosuđa kasnije je priopćeno da su "zadovoljni što je BP dao prvi prilog te pokazao poštovanje američkom predsjedniku i svim stanovnicima i poduzetnicima u Meksičkom zaljevu".

Ribarstvo će se vratiti u stanje prije katastrofe za oko pet godina

Stručnjaci procjenjuju da će u toj regiji, poznatoj po ribarstvu, biti potrebno oko pet godina da se ta grana gospodarstava vrati u stanje prije ekološke katastrofe, a posebni izaslanik predsjednika Obame okupio je oko sebe tim ljudi koji su zaduženi za sanaciju štete.

BP već tri mjeseca buši 6000 metara dug pomoćni izvor koji će biti ključni dio operacije "bottom kill" ili "začepljivanja od dolje". Plan je ubrizgati cement i isplaku u rezervoar izvora oko četiri kilometra ispod morskog dna, a to je i najbolja šansa za konačno rješenje problema.

Od eksplozije na platformi Deepwater Horizon 20. travnja prošla su tri i pol mjeseca u kojima je u zaljev iscurilo pet milijuna barela nafte, čime je ova katastrofa zauzela mjesto najgoreg slučajnog izlijevanja nafte u povijesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.