Brammertz: Ratko Mladić je živ i njegovo uhićenje je prioritet za Haški sud

"RATKO MLADIĆ je još živ i nema razloga da na ovaj ili onaj način promijenimo uvjerenje da se on tu negdje još skriva, što se poklapa s izvještajima koje nastavljamo primati od službi iz Srbije, koje ga i dalje traže", kazao je u razgovoru za Dnevni avaz nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku glavni haški tužitelj Serge Brammertz.

Ponovio je kako je Mladićevo uhićenje prioritet za njegov ured. Svoju ocjenu o suradnji Srbije s Haškim sudom opisao je "nijansiranom" navodeći kako je prilično pozitivan u ocjenjivanju "dnevnih interakcija", odnosno u zahtjevima da im se pomogne u kontaktu sa svjedocima, u zaštiti svjedoka i sličnom. "Pozitivan razvoj događaja je i to što smo primili Mladićeve ratne dnevnike", kazao je Brammertz.

U izvještaju je, kaže, ocijenio kako službe u Srbiji rade, da je potraga u tijeku, ali da, u nedostatku opipljivih rezultata, nakon dvije godine traganja za Mladićem i Hadžićem, u Srbiji moraju preispitati vlastite metodologije rada te se mora proširiti potraga za ovom dvojicom.

Brammertz je kazao i kako je bio u Srebrenici prije tri mjeseca i tada je proveo nekoliko sati sa žrtvama. "Znate, kada god govorim s političarima i kada netko od njih kaže: 'To se dogodilo prije 15 godina, moramo ići naprijed', uvijek kažem: 'Idite i probajte tako razgovarati sa žrtvama! Idite u Srebrenicu! Pričajte s preživjelima tamo!'", kazao je Brammertz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.