Brammertz u UN-u: Hrvatska nije predala sve dokumente Haagu, ali obećali su to riješiti

"JEDINO što je ostalo vezano za suradnju Hrvatske s Haagom  je zastoj u dostavi dokumenata iz vojne akcije Oluja. Hrvatska je dobila nalog od Suda da dostavi sve tražene dokumente, i ured tužitelja je dobio izvještaj u kojem je opisan proces potrage i lociranja dokumenata. Progres na tom putu je limitiran i nije sve dostavljeno tribunalu, ali hrvatske vlasti najavljuju da će se taj problem popraviti", rekao je danas glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u Vijeću sigurnosti UN-a podnoseći svoje redovno izvješće o suradnji Hrvatske s Haagom.

Nakon podnošenja izvješća još uvijek nije sasvim jasno hoće li grupa zemalja EU odblokirati Hrvatsku u pretpristupnim pregovorima. U to više nije uvjeren ni sam premijer Sanader.

Dobro je, ali treba vidjeti

"Ocjenjujem sve skupa dobrim. Postoje različita gledanja između nas i tužitelja Brammertza u nekim pitanjima i mi ćemo sačekati ocjenu raspravnog vijeća surađuje li Hrvatska u potpunosti s Haagom", komentirao je večeras premijer Sanader nakon obraćanja Brammertza dodajući kako još uvijek ne zna kako će izvješće utjecati na otvaranje poglavlja o pravosuđu i ljudskim pravima u pristupnim pregovorima Hrvatske i EU-a.

"To tek treba vidjeti", komentirao je Sanader ističući kako optimizam budi reakcija Austrije na izvješće glavnog haškog tužitelja, ali ne i Velike Britanije koja očekuje rješenje Brammertzova pitanja o topničkim dnevnicima.

Kako su nas blokirali nakon igrokaza

Podsjetimo, nakon cijelog igrokaza ove veljače koja je u 15 dana od odlučnog "Ne" Jadranke Kosor o postojanju topničkih dnevnika , preko "Možda" ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, pa do "Da"  hrvatske Vlade, dovela do toga da je glavni haaški tužitelj Brammertz na Odboru stalnih predstavnika (COREPER) Vijeća Europske unije, na kojemu se raspravljalo o otvaranju pregovaračkoga poglavlja Pravosuđe i temeljna prava dao negativnu ocjenu suradnje Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Hrvatska je ubrzo nakon toga blokirana u tom poglavlju od strane europskih zemalja koje su predvodile Velika Britanija i Nizozemska, a Sanader je u ožujku napao novinare kako lažu te da nema blokade, već da su to rezerve koje će se riješiti za desetak dana.

Sanaderovo muljanje u ožujku

Uostalom to je vidljivo iz njegove snimljene izjave od 11. ožujka ove godine u kojem govori kako nema blokade, te da će Brammertz donijeti pozitivno izvješće još u ožujku. Video donosimo.

Štoviše, Vlada Ive Sanadera tada je pokušala zataškati demarš Europske unije zbog nedovoljne suradnje sa sudom u Haagu. Informacija je bila brižno čuvana kako ne bi dospjela u javnost, no novinari su ipak do nje došli.Hrvatska je danas blokirana već više od tri mjeseca u pretpristupnim pregovorima zbog topničkih dnevnika, a više se u službenim izjavama ne spominju "rezerve".

Premijer Sanader boravi u New Yorku već nekoliko dana, a stigao se i susresti s Brammertzom, no ni on do danas nije znao što će točno Brammertz reći.

Zahvalio se na riječima

"Zahvaljujem premijeru Ivi Sanaderu na njegovu osobnom angažmanu u pomoći. Slučaj Gotovina je u fazi obrane i bilo bi dobro imati sve tražene dokumente" rekao je danas Brammertz pred Vijećem sigurnosti, a dio provladinih medija njegov govor ocjenjuju kao izuzetno pozitivan za Hrvatsku.

Sanader je još jučer iz New Yorka u izravnom uključenju u emisiju HTV-a "Otvoreno" rekao kako je zaista razgovarao s Brammertzom te rekao kako "ono što se ne može naći, ne može se ni isporučiti".

Radi li zaista o sasvim pozitivnom izvješću Brammertza koje bi moglo dovesti do skidanje blokade Hrvatske, ostaje  nam za vidjeti sljedećih dana.

I.Ć.
Foto: AFP

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.