"Dubrovački zakon o ćudoređu" trajao je cijela dva mjeseca

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL, 123rf

JEDAN od propisa o kojem se prošle godine u Dubrovniku najviše raspravljalo je, čini se, prekrila prašina zaborava.

Prije godinu dana zamjenik dubrovačkog gradonačelnika Željko Raguž objavio je novi propis za Stari grad - pravila odijevanja. U javnosti, propis je prozvan "dubrovačkim zakonom o ćudoređu".

Znakovi koji upozoravaju turiste na nova pravila razmješteni su na svim ulazima u grad. Za nošenje kupaćeg kostima ili druge odjeće, koja nedovoljno pokriva, na ulicama u Gradu bila je predviđena globa od tisuću kuna. Svi gosti u centru grada morali su se pokriti ili platiti.

Uzalud potrošeno vrijeme i novac

Godinu dana poslije, čini se da se na donošenje ovog propisa uzalud trošilo vrijeme i novac poreznih obveznika. Jednostavno, provedbe propisa nije zaživjela. Kada je propis tek donesen, tim od 15 zaštitara zaposlen je da brine o tome da se gosti pridržavaju pravila. Sada tih zaštitara više nema.

Ovih dana u Dubrovniku smo mogli vidjeti desetke turista kako hodaju okolo ogoljenih prsa ili u bikinijima. Vrućina i visoke temperature kao da su potpuno nadjačale odluke gradskih vlasti. Nitko se ne pridržava prošlogodišnjeg pravila.


Istim propisom bila je zabranjena i vožnja biciklima kroz grad, bacanje opušaka i šetanje pasa koji nisu na povodcu. Čudi li vas činjenica da se i ova pravila ignoriraju?

Transparentno trošenje

Da bi se propis izglasao, utrošeni su sati i sati rasprave. Izrađeni su znakovi, a onda su izrađeni još jednom jer je prijevod na engleski bio pogrešan. Zaposleni su zaštitari i održane konferencije za medije. Nakon svog utrošenog novca i vremena, novi propis održao se puna dva mjeseca - kolovoz i rujan prošle godine.

"Pametna" potrošnja javnog novca, nema što.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.