Britanci kažu da Rusi imaju novi veliki problem na Crnom moru

Foto: Twitter

BRITANSKO ministarstvo obrane objavilo je novo izvješće britanskih obavještajaca, koji navode da Rusi imaju novi problem na Crnom moru. Naime, nakon povlačenja flote iz Sevastopolja, gdje su brodovi bili previše izloženi ukrajinskim napadima, čini se da ni u drugoj luci nisu sigurni.

"18. studenog 2022. više ruskih i ukrajinskih medija izvijestilo je da se dogodio napad na naftni terminal u luci Novorosijsku na ruskoj obali Crnog mora. Glavna baza ruske crnomorske flote (BSF) nalazi se u blizini naftnog terminala", pišu Britanci.

"Ruska mornarica je premjestila mnoge svoje podmorničke operacije u Novorosijsk nakon što je Ukrajina tijekom ljeta napala njihovu bazu u Sevastopolju na okupiranom Krimu. Ruski zapovjednici vjerojatno će biti zabrinuti zbog prijetnji flotili amfibijskih desantnih brodova sa sjedištem u Novorosijsku", pišu.

"Ovi brodovi su relativno ranjivi bez pratnje i preuzeli su važniju ulogu u opskrbi ruskih snaga u Ukrajini otkako je Krimski most oštećen u listopadu.

Svi detalji ovog incidenta tek će se otkriti. Međutim, svaka demonstracija ukrajinske sposobnosti da ugrozi Novorosijsk vrlo bi vjerojatno predstavljala daljnji strateški izazov za mornaricu", dodaje se.

To bi također dodatno potkopalo već smanjeni pomorski utjecaj Rusije u Crnom moru, zaključuju Britanci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.