Britanci nakon dugo vremena objavili procjenu koliko je Rusa poginulo u Ukrajini

Foto: EPA

BRITANSKO ministarstvo obrane je u današnjem priopćenju objavilo procjenu ruskih gubitaka. Britanski obavještajci procjenjuju da je između 40.000 i 60.000 ruskih vojnika poginulo od početka rata. Ukrajinci procjenjuju je da poginulo preko 140.000 ruskih vojnika.

Ovo je prvi put u nekoliko mjeseci da je Velika Britanija dala procjenu broja poginulih ruskih snaga, nakon što je u rujnu rekla da je umrlo oko 25.000 vojnika. Brojka koju navode Britanci uključuje i rusko ministarstvo obrane, odnosno regularnu vojsku, kao i snage privatnih vojnih izvođača poput Wagnera.

Britansko ministarstvo obrane je nadalje priopćilo da je ukupno ubijeno ili ranjeno oko 175.000 do 200.000 ruskih vojnika. To je u skladu s općenitim procjenama da na jednog ubijenog u pravilu ide tri do pet ranjenih. "Ruski broj mrtvih značajno se povećava od rujna 2022., kada je uvedena 'djelomična mobilizacija'", navodi se u priopćenju britanskog ministarstva.

Brojke predstavljaju "visok omjer" poginulih vojnika u usporedbi s onima ranjenima, priopćilo je ministarstvo obrane okrivljujući "izuzetno rudimentarnu medicinsku pomoć u većem dijelu snaga".

Većina ruskih žrtava nastala je zbog topničke vatre, navodi se. Iz ministarstva dodaju da je privatna vojna grupa Wagner rasporedila velik broj osuđenika u Ukrajini te da su oni "vjerojatno doživjeli stopu žrtava do 50 posto".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.