Britanci zbog vulkanskog oblaka prizemljili borbene avione, Island zatvorio aerodrome

BRITANSKI ministar obrane obustavio je letove borbenim zrakoplovima nakon što su čestice vulkanskog pepela pronađene u jednom od motora borbenog aviona Typhoon.

Ministar je odluku donio jučer, nakon što je prije nekoliko dana u promet pušten britanski zračni prostor. Stručnjaci tvrde kako su motori borbenih zrakoplova osjetljiviji na vulkanski pepeo, od motora putničkih aviona, zato što oni rade na većim temperaturama i pod mnogo ekstremnijim uvjetima. Zbog toga je veća vjerojatnost da se pepeo rastopi u motoru i izazove probleme.

Prekid zračnog prometa u Europi, zbog kojeg su zračne kompanije pretrpjele mnoge gubitke, dogodio se zbog aktiviranja islandskog vulkana Ejfjallajokulla.

Island zatvorio zračne luke

Islandska zrakoplovna agencija izvijestila je kako će danas na otoku po prvi puta od erupcije vulkana zatvoriti dvije zrakoplovne luke. U ovih tjedan dana od erupcije kada je većina europskog zračnog prostora bila zatvorena, Island nije zatvarao svoj zračni prostor.

Od danas ujutro zatvorene su zračne luke u Reykjaviku i Keflaviku. Iako je vulkan koji je zatvorio europski zračni promet na Islandu, u toj državi su aerodromi bili otvoreni zato što su jaki vjetrovi odnosili vulkansku prašinu. "Sada kada su se vjetrovi smirili, oblak kruži iznad Islanda", kazao je britanski meteorolog Chris Almond. Ostala dva islandska aerodroma ostaju otvorena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.