Britanija i SAD optužili Rusiju da je u svemiru ispalila protusatelitski projektil

Foto: NASA

SAD i Velika Britanija optužili su Rusiju da je u svemiru testirala projektil kojim se mogu ciljati sateliti u orbiti.

Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država komentiralo je kako je zabrinuto zbog nedavne uporabe "nečega što izgleda kao protusatelitsko naoružanje".

Rusko ministarstvo obrane nedavno je priopćilo da je počelo putem nove tehnologije provjeravati funkcioniranje ruske svemirske opreme.

Optužbama se pridružila i Velika Britanija

U ovim optužbama protiv Rusije, SAD-u se sada pridružila Britanija, i to samo nekoliko dana nakon istrage koje je utvrdila da je britanska vlada "značajno podcijenila" prijetnju koju predstavlja Rusija, piše BBC.

Christopher Ford, pomoćnik američkog državnog tajnika za međunarodnu sigurnost, prozvao je jučer Moskvu za licemjerje i rekao da želi proširiti svoju kontrolu oružja na svemir.

"Rusija želi ograničiti mogućnosti Sjedinjenih Država ", rekao je.

Harvey Smyth, voditelj britanske svemirske uprave, također je rekao da je zabrinut zbog najnovijeg ruskog satelitskog testa koji ima "karakteristike oružja".

"Ovakve aktivnosti ne odgovaraju miroljubivoj uporabu svemirskih istraživanja. Dodatno, ovim se način riskira stvaranje krhotina u orbiti koje bi mogle ugroziti satelitske sustave o kojima ovisi cijeli svijet", rekao je Smyth i zamolio Rusiju da "izbjegava svako daljnje testiranje ove vrste".

Sporazum o miroljubivom istraživanju svemira

Rusija, Velika Britanija, SAD i Kina među su više od 100 zemalja koje su se obavezale sporazumom da će istraživanja u svemiru provoditi isključivo u miroljubive svrhe i da neće postavljati oružje u orbitu Zemlje ili u svemir.

Samo su četiri zemlje na svijetu - Rusija, SAD, Kina i Indija - pokazale sposobnost protutelitskog naoružanja. Prevozile su protutelitske bojeve glave zrakoplovima ili raketama, a satelite su osvjetljavale laserima.

Spomenuto rusko istraživanje provedeno je 15. srpnja, a rusko ministarstvo obrane navelo je kako se radilo o provjeri svemirske opreme.

"Tijekom testiranja najnovije svemirske tehnologije, pomoću specijalizirane opreme pregledali smo izbliza jedan od naših satelita", priopćilo je ministarstvo, a prenosi novinska agencija Interfax.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.