Demonstracija sile krajnje desnice: Britanija ima ozbiljan problem

Foto: Profimedia

Kaotični neredi koji su uslijedili nakon ubojstva triju djevojčica u Southportu najnovija su demonstracija sile krajnje desnice, koja se namjerila na novu britansku vladu. Manje od mjesec dana nakon formiranja nove laburističke vlade Ujedinjenog Kraljevstva dogodila se neizreciva tragedija.

U primorskom gradu Southportu u sjeverozapadnoj Engleskoj, nedaleko od Liverpoola, tri djevojčice, Bebe King (6), Elsie Dot Stancombe (7) i Alice Dasilva Aguiar (9), ubijene su u ponedjeljak u napadu nožem na satu plesa.

Sedamnaestogodišnjak identificiran kao Axel Muganwa Rudakubana, koji je rođen u Cardiffu, optužen je za ubojstvo i pokušaj ubojstva. U skladu s uobičajenom praksom britanske policije, osumnjičenik u početku nije imenovan.

>> Ovo je ubojica djevojčica u Engleskoj

No taj informacijski vakuum popunile su teorije zavjere koje je proširila krajnja desnica - o namjernom zataškavanju kako bi se zaštitilo počinitelja. Teorije su se vrlo brzo prelile na ulice i dovele do nasilja. U lažnim objavama na društvenim mrežama koje su uslijedile neposredno nakon pokolja navedeno je lažno ime, a napadač je opisan kao tražitelj azila koji je nedavno došao u Britaniju.

Širenje kaosa

U utorak je rulja, za koju je policija rekla da je povezana s ekstremnom nacionalističkom Engleskom obrambenom ligom (EDL), bacala predmete na džamiju, zapalila policijska vozila i napala policajce u Southportu. Pedeset i tri policajca su ozlijeđena, a 27 ih je prebačeno u bolnicu. Četvorica muškaraca su uhićena.

Novi nemiri uslijedili su u srijedu navečer. Prosvjednici su palili baklje ispred rezidencije britanskog premijera, a nekoliko stotina kilometara sjeveroistočno bacali su kamenje na policiju u gradu Hartlepoolu. Neredi su svakim dan postajali sve gori, a kuliminirali su danas upadom desničarske rulje u hotel u gradu Rotherhamu, u kojem su smješteni azilanti.

Ovakvi neredi nisu zabilježeni od 2011., nakon smrti Marka Duggana kojeg je ubila policija u sjevernom Londonu.

>> Kaotični neredi šire se Engleskom, rulja upala u hotel s azilantima 

Ogroman problem za novu vladu

Nerede je oštro osudio novi britanski premijer Keir Starmer. Rekao je da se radi o razbojništvu i uvredi ožalošćenoj zajednici. "Osjetit će svu snagu zakona", obećao je pa nasilnike nazvao "krajnje desnim razbojnicima" koji "će požaliti". Suočavanje s krajnjom desnicom tako je postalo ozbiljan i hitan problem za Starmerovu vladu.

>> Stigla reakcija britanskog premijera na divljanje krajnje desnice: "Požalit ćete"

Neredi nakon krvoprolića u Southportu bili su drugo okupljanje povezano s ekstremnom desnicom u manje od tjedan dana. Prije toga su u subotu deseci tisuća pristaša, aktivista i osnivača Engleske obrambene lige Tommyja Robinsona ispunili Trafalgar Square u Londonu. Napad nožem na vojnika ranije ovog mjeseca također je bio motiv za okupljanja krajnje desnice.

Farageov faktor

Faktor koji dodatno komplicira stvari za laburističku vladu koja traži odgovor na desničarsko divljanje je Nigel Farage, čelnik populističke stranke Reform UK i novoizabrani član parlamenta. Ni laburisti ni torijevci prije njih nisu uspjeli zaustaviti uspon političara koji se opetovano distancirao od krajnje desnice, ali je u isto vrijeme prihvaćao neke od njezinih popularnijih stavova.

Farage je protekla 24 sata proveo braneći se od tvrdnji da je raspirio vatru nemira videom objavljenim na X-u samo nekoliko sati prije nego što su se neredi dogodili. U njemu je postavio pitanje zašto se incident u Southportu ne tretira kao povezan s terorizmom i sugerirao je da se istina o identitetu osumnjičenika prešućuje.

"Samo postavljam pitanja jer sam zapanjen činjenicom da svaki put kad se nešto užasno dogodi, bude nam rečeno da nije u pitanju terorizam ili da je riječ o mentalnom zdravlju. Govore nam da ne moramo time opterećivati svoje male glave", rekao je kasnije u svojoj emisiji na TV kanalu GB News.

"Farage daje legitimitet stavovima koji su nekad bili na rubu"

Zamjenica premijera Angela Rayner rekla je da Farage ne bi smio raspirivati lažne vijesti na internetu, dok je Brendan Cox, udovac laburističke zastupnice Jo Cox, koju je ubio krajnji desničar, otišao mnogo dalje. Rekao je za BBC da Farage zbog svojih izjava nije ništa bolji od Tommyja Robinsona u odijelu, misleći na krajnje desničarskog, antiislamskog osnivača EDL-a.

Farage je za novinsku agenciju PA rekao da je takva usporedba vrijedna prezira. Vođa Reform UK-a dugo se držao podalje od Robinsona, čak je istupio iz svoje stare stranke UKIP 2018. zbog "fiksacije" tadašnjeg vodstva na njega. No, kako tvrde njegovi kritičari, njegovi komentari o napadu nožem daju neku vrstu parlamentarnog legitimiteta stavovima koji bi prije bili na rubu britanske politike.

Reform je ostvario značajne uspjehe na izborima u srpnju - osvojivši 14 posto glasova i pet zastupnika - zbog čega ga je teže odbaciti kao marginalnu figuru.

Kako će odgovoriti laburisti?

Novi laburistički zastupnik Josh Simons, koji je vodio think-tank Labor Together te započeo rad na suprotstavljanju populističkoj desnici, rekao je da njegova stranka mora nastaviti prozivati ​​mržnju te imati hrabrosti odgovoriti na nasilje ljubavlju i podrškom.

Laburisti se u međuvremenu suočavaju s pozivima da ne koriste metode koje koristi britanska krajnja desnica. "Dezinformacije su se poput šumskog požara proširile internetom. Šire se neprovjerene priče o krivcu, njegovoj pozadini i motivaciji", rekao je Joe Mulhall, direktor istraživanja Hope not Hatea, skupine koja zagovara borbu protiv rasizma i fašizma.

Nova vlada mogla bi se pokušati dodatno suprotstaviti dezinformacijama na platformama društvenih medija kao što je X, gdje su se najviše širile dezinformacije o napadu. Zakon o online sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva, koji su osmislili konzervativci, u procesu je implementacije.

Ali on ne propisuje uklanjanje određenih dijelova sadržaja. Umjesto toga radi se o traženju odgovornosti platformi u širem smislu - što su službenici regulatorne agencije Ofcoma više puta pokušali pojasniti zastupnicima. Iako trenutno nemaju takve planove, laburisti bi mogli pokušati donijeti dodatne zakone u ovom području.

Pozivi na slanje vojske i zabranu krajnje desne Engleske obrambene lige

Neki, uključujući bivšeg škotskog premijera Humzu Yousafa, pozvali su Starmerovu vladu da ode mnogo dalje i zabrani Englesku obrambenu ligu. Yousaf je danas, nakon eskalacije nasilja, pozvao Starmera i da na krajnje desničarske divljake pošalje vojsku.

Drugi kažu da laburisti moraju djelovati kako bi došli do temeljnih uzroka širenja krajnje desnice.

"Krajnje desničarski i desničarski populizam uspijevaju kada uvjere dobar dio većine da im mainstream politika ne daje rezultate, da ne radi i da trebamo nešto radikalnije", rekao je Harry Quilter-Pinner, izvršni direktor lijevo orijentiranog think-tanka IPPR, koji je blizak laburistima.

"Ključna stvar o kojoj progresivci u Ujedinjenom Kraljevstvu trebaju razmišljati jest kako se vratiti na točku u kojoj velika većina ljudi osjeća da mainstream politika služi njihovim interesima", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.