Pet Bugara u Britaniji optuženo da su ruski špijuni

Foto: LinkedIn, Facebook, BBC

Pet bugarskih državljana koji žive u Velikoj Britaniji bit će optuženo za udruživanje radi špijunaže. Riječ je o Bugarima koji su prethodno bili osumnjičeni i uhićeni zbog špijunaže za Rusiju.

Orlin Roussev, Bizer Džambazov, Katrin Ivanova, Ivan Stojanov i Vanja Gaberova pojavit će se pred Prekršajnim sudom u Westminsteru sljedeći utorak, piše BBC.

Imali i hrvatske dokumente

Bugarski državljani optuženi su da su se u razdoblju od kolovoza 2020. do veljače 2023. godine udružili radi prikupljanja informacija koje bi bile korisne neprijatelju.

Optužnica je uslijedila nakon istrage londonske policije. Optuženi su za rad na aktivnim operacijama u Velikoj Britaniji i Europi te prikupljanju i prosljeđivanju informacija ruskoj državi.

Oni su godinama živjeli u Velikoj Britaniji. Kada su uhićeni u kolovozu, BBC je pisao kako su kod njih pronađeni lažni dokumenti poput osobnih iskaznica i putovnica. Imali su i dokumente Bugarske, Francuske, Španjolske, Italije, Grčke, Slovenije, Velike Britanije, Češke i Hrvatske.

Tko su Bugari optuženi za špijunažu?

Orlin Roussev ima povijest poslovanja u Rusiji. Preselio se u Veliku Britaniju 2009. i proveo tri godine radeći na tehničkoj ulozi u financijskim uslugama. Njegov LinkedIn profil navodi da je kasnije bio vlasnik tvrtke koja se bavi obavještajnim signalima, što uključuje presretanje komunikacija ili elektroničkih signala, piše BBC.

Roussev, čija je posljednja adresa primorski pansion u Great Yarmouthu, također navodi da je nekoć bio savjetnik u bugarskom ministarstvu energetike.

U Harrowu, bivši susjedi opisali su Bizera Džambazova i Katrin Ivanovu kao par. Džambazov je opisan kao bolnički vozač, a Ivanova je sebe na LinkedInu opisala kao laboratorijsku pomoćnicu za privatni zdravstveni posao.

Par koji se prije desetak godina preselio u Britaniju vodio je društvenu organizaciju koja je pružala usluge Bugarima, uključujući upoznavanje s "kulturom i normama britanskog društva". Prema bugarskim državnim dokumentima na internetu, također su radili za izborna povjerenstva u Londonu koja omogućavaju glasanje na bugarskim izborima građanima koji žive u inozemstvu, piše BBC.