Britanske nuklearne podmornice i njihova tajna baza vidljivi preko Google Eartha

TAJNA pomorska baza u Faslaneu u Škotskoj, koja je ujedno i dom britanskih nuklearnih podmornica naoružanih projektilima Trident, vidljiva je pomoću Google Eartha.

Slike snimljene pomoću tog popularnog i besplatnog alata, jasno pokazuju dvije podmornice klase Vanguard, svaka od kojih je sposobna nositi do 16 nuklearnih projektila, prenosi The Sun.

"Napad na naše nuklearno naoružanje doveo bi do nezapamćenog uništenja. Teroristima je sve kao na dlanu te mogu vrlo precizno odrediti gdje da ciljaju tako da prouzroče maksimalnu štetu", izjavio je jedan od britanskih vojnih stručnjaka, zabrinut za podatke koji su putem Google Eartha dostupni svima pa tako i potencijalnim teroristima.

"Trebali bismo cenzurirati osjetljive fotografije vojnih baza i postrojenja, ne samo zbog zaštite vojnika, već i zbog zaštite naše zemlje", istaknuo je drugi vojni izvor za The Sun, dok je britanski vojni vrh ionako van sebe od bijesa jer su njihove tajne baze vidljive svima koji su barem malo uporniji u pretraživanju.

Glasnogovornik britanskog ministarstva obrane kazao je kako se pokušava zaštiti na taj način eksponirane baze ali kako je, s druge strane, nemoguće kontrolirati internetske stranice koje omogućuju satelitske snimke.

B.V.
Foto: Google Earth

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.