Britanci: Mislili smo da ruska Oluja Z ima elitne borce, ali to ipak nije tako

Screenshot: X

MINISTARSTVO obrane Ujedinjenog Kraljevstva se u svom dnevnom izvješću o situaciji u Ukrajini osvrnulo na pripadnike Oluje Z. Britanci pišu kako se ranije mislilo da je riječ o elitnim ruskim jedinicama, ali je sada jasno da se Oluja Z sastoji od osuđenika i vojnika pod stegovnim optužbama.

"Rusija se u velikoj mjeri nastavlja oslanjati na posebno određene jedinice Oluje Z za lokalne ofenzivne operacije u Ukrajini. Postoji realna mogućnost da ih je Rusija izvorno zamislila kao relativno elitne organizacije koje bi mogle preuzeti taktičku inicijativu", navodi se. 

Već se prije govorilo o kaznenim bataljunima

Međutim, Britanci tvrde da su jedinice od proljeća ove godine "efektivno postale kaznene bojne" - popunjene ruskim osuđenicima ili vojnim osobljem pod stegovnim optužbama. Kako se kvaliteta postrojbi pogoršala tako se pojavljivalo sve više znakova koji su sugerirali da navedene postrojbe imaju najniži prioritet za logističku i medicinsku potporu, dok im se opetovano naređuje napad.

Već su ranija izvješća govorila o postojanju takozvanih kaznenih bataljuna, čije se trupe pod stegovnim optužbama ili bivši osuđenici stavljaju na najopasnije položaje. Ministarstvo obrane napominje da postojanje ovih bataljuna naglašava "ekstremne poteškoće" koje Rusija ima u stvaranju pješaštva sposobnog za provođenje učinkovitih ofenzivnih operacija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.