Britanski poljoprivrednici prijete obustavom opskrbe jaja

Foto: EPA

KUPCI jaja u Britaniji mogli bi se naći pred praznim policama, upozorili su poljoprivrednici požalivši se na nisku otkupnu cijenu jaja u supermarketima u razdoblju snažnog rasta troškova uzgoja.

Poljoprivrednici su pozivali supermarkete da podignu otkupne cijene jaja zbog rasta troškova hrane i energije u procesu proizvodnje, ali oni su se oglušili na njihove pozive.

Apel je upućen Tescu, Asdi, Morrisonsu, Sainsbury'su, Aldiju, Lidlu, Marks & Spenceru i Waitrosu, navodi udruga proizvođača jaja iz slobodnog uzgoja (BFREPA).

Čak 51 posto uzgajivača razmišlja o zaustavljanju proizvodnje

Upozorili su da su troškovi hranjenja kokoši skočili za 50 posto, a cijene energije za 40 posto. Troškovi goriva porasli su 30 posto, a poskupjele su i radna snaga i ambalaža.

Cijene jaja iz slobodnog uzgoja i organskih jaja u supermarketima trenutno su ispod razine koja bi poljoprivrednicima osigurala pozitivnu nulu u poslovanju pa traže minimalno 40 penija višu cijenu za pakiranje od 12 jaja.

Anketa koju je BFREPA provela pokazala je da 51 posto uzgajivača "ozbiljno razmišlja o zaustavljanju proizvodnje" dok se cijena ne poveća. Još njih 18 posto reklo je da će odluku donijeti na kraju "staža" sadašnjeg jata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.