Britanski premijer: Rak je kralju Charlesu otkriven u ranoj fazi

Foto: Profimedia

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da ga je šokirala vijest da je kralju Charlesu dijagnosticiran rak i da se nada da će se monarh brzo oporaviti pošto je bolest rano otkrivena.

Buckinghamska palača priopćila je u ponedjeljak da će 75-godišnji Charles, koji je došao na prijestolje nakon smrti majke kraljice Elizabete II. prije 18 mjeseci, odgoditi svoje javne angažmane nakon što mu je dijagnosticiran oblik raka.

"Vijest me šokirala i rastužila"

Njegov mlađi sin, princ Harry, koji se otuđio od kraljevske obitelji, trebao bi uskoro stići u Britaniju. Očekuje se da će njegov stariji brat, prijestolonasljednik princ William, preuzeti neke dužnosti monarha.

Sunak je za BBC Radio rekao da ga je šokirala i rastužila vijest. "Sve naše misli su s njim i njegovom obitelji. Znate, srećom, ovo je rano otkriveno", rekao je.

Charles planira nastaviti obavljati veliki dio svog privatnog posla kao monarha, što uključuje njegovu tjednu audijenciju s premijerom. Sunak je rekao da je u redovnom kontaktu s kraljem.

"To će se, naravno, normalno nastaviti, nastavljamo sa svime", rekao je.

"Šok nacije dok počinje liječenje"

Charles je u ponedjeljak prenoćio kod kuće nakon što je započeo liječenje od "oblika raka", priopćila je Buckinghamska palača.

Britanskom kralju rak je otkriven prošli mjesec kad je proveo tri noći u bolnici gdje je bio podvrgnut zahvatu za benigno povećanu prostatu. Osim potvrde da se ne radi o raku prostate, palača nije otkrila druge pojedinosti.

Kraljeva dijagnoza dominirala je u britanskom tisku u utorak. "Šok nacije dok počinje liječenje", naslov je tabloida The Sun. To je najnoviji udarac za Charlesa u godinu i pol dana na prijestolju.

Harry je početkom prošle godine objavio svoju autobiografiju "Rezerva", u kojoj je prozivao oca i starijeg brata. Kralj se suočio i s optužbama protiv svog brata princa Andrewa u vezi s pokojnim seksualnim prijestupnikom Jeffreyjem Epsteinom.

Britanski Telegraph zaželio kralju brz oporavak

Očekuje se da će se Harry vratiti u Veliku Britaniju iz Kalifornije gdje živi sa suprugom Meghan i dvoje djece nakon što se povukao s kraljevskih dužnosti 2020. godine.

List Telegraph poželio je kralju da se oporavi. "Nakon nemira izazvanih smrću pokojne kraljice i kontroverzi oko vojvoda od Sussexa i Yorka (Harryja i Andrewa), nade nakon krunidbe bile su za razdoblje mira i konsolidacije", objavio je Telegraph. 

"Ali bolesti se ne mogu predvidjeti niti izbjeći, čak ni čovjek koji se tako dobro brine o sebi. Mi, zajedno s ostatkom nacije, želimo Njegovom Veličanstvu brz oporavak".