Britanski silovatelj i ubojica desetljećima bio u zatvoru. Izašao van pa opet silovao

Ilustracija: EPA

Muškarac poznat pod nadimkom Silovatelj iz Cliftona, koji je proveo više od 50 godina u zatvoru, proglašen je krivim za seksualno zlostavljanje žene nakon što je pušten na slobodu. 82-godišnji Ron Evans je silovao i ubio Kathleen Heathcote 1964. godine te počinio mnogo seksualnih napada u Bristolu kasnih 70-ih.

Odbor za uvjetni otpust pustio ga je 2018., nakon čega se Evans preselio u London. Jučer ga je porota proglasila krivim za seksualno zlostavljanje žene s kojom se sprijateljio prošle godine. Londonska policija je priopćila da se incident dogodio na području Wembleyja u srpnju prošle godine. Nakon istrage Evans je uhićen 12. kolovoza, piše BBC.

Evans je prethodno osuđen 1964. za silovanje i ubojstvo gospođe Heathcote, 21-godišnje radnice u trgovini koja je nestala u Nottinghamshireu. Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, ali je odslužio samo 11 godina prije nego što je pušten na slobodu i preselio se u Bristol.

Presuda će biti objavljena u četvrtak

Zatim je u razdoblju od tri godine, od 1977. do 1979., sedam žena seksualno napadnuto u gradskim područjima Clifton, Redland i Westbury Park. Ženama u Bristolu je tada izdano upozorenje da ne hodaju same noću. Nakon pojačanog pritiska javnosti policija je pokrenula tajnu operaciju u siječnju 1979., u kojoj su mlade policajke i policajci obučeni u žene postavili zamku napadaču.

U ožujku te godine policijsku službenicu Michelle Leonard zgrabio je muškarac i rekao joj: "Nemoj vrištati ili ću te ubiti." Ispostavilo se da je to bio Evans koji je priznao pet napada i proveo sljedeća desetljeća u zatvoru zbog prijestupa, sve dok nije pušten 2018. 

"Bili su to grozni zločini i suosjećamo sa žrtvama. Pooštrili smo kazne za najgore počinitelje i naš prijedlog Kaznenog zakona podrazumijeva da silovatelji odsluže cijelu kaznu iza rešetaka, a sadistički ubojice nikada neće biti pušteni iz zatvora", poručio je glasnogovornik ministarstva pravosuđa. Presuda bi trebala biti objavljena u četvrtak.