Brkić neće biti optužen zbog špijuniranja bivše i još tri žene?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, 123RF

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Osijeku navodno je završilo istragu protiv Vase Brkića, njegovog bogatog brata Joze koji mu posuđuje i poklanja skupe satove, kuma Blaža Curića (bivšeg Tolušićevog vozača) te policijskog informatičara Franje Varge zbog špijuniranja četiri ženske osobe.

Kako je objavio Jutarnji list, pozivajući se na izvore bliske istrazi, gotovo sigurno je da neće doći do optužnice jer rezultati nisu dokazali sumnju da su oni počinili kaznena djela za koja su osumnjičeni.

Istraga počela prije 6 mjeseci

Općinsko državno odvjetništvo priopćilo je u travnu ove godine kako je pokrenulo istraživanje protiv četvorice hrvatskih državljana ne navodeći njihov identitet, no kako se doznalo, radilo se o Milijanu Brkiću, njegovom bratu Jozi Brkiću, Franji Vargi te Blažu Curiću, koji su osumnjičeni za više kaznenih djela. Sumnjiči ih se da su godinama špijunirali četiri žene, a istraživanje je proglašeno tajnim.

"Povodom zaprimljene kaznene prijave PNUSKOK-a, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo je istraživanje protiv četvorice hrvatskih državljana (1982., 1970., 1969. i 1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka iz članka 269. stavak 1. KZ/11, poticanja na neovlašteno presretanje računalnih podataka iz članka 269. stavak 1. KZ/11 u vezi s člankom 37. KZ/11, pomaganja u neovlaštenom presretanju računalnih podataka iz članka 269. stavak 1. KZ/11 u vezi s člankom 38. KZ/11 i zlouporabe naprava iz članka 272. stavak 2. KZ/11. (18. 4. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su navedena kaznena djela počinjena od lipnja 2015. godine do 20. rujna 2018. u Belišću i Zagrebu, na štetu četiri osobe (1970., 1989. 1977. i 1988.) praćenjem prijenosa, pristupom i snimanjem sadržaja njihovih korisničkih računa odnosno pribavljanjem podataka potrebnih za pristup korisničkim računima.

Na temelju naloga općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, sukladno članku 213. stavak 3. ZKP/08 u vezi s člankom 388. stavak 2. točka 4. ZKP/08, određena je tajnost cjelokupnog istraživanja u ovom kaznenom predmetu radi zaštite osobnog života oštećenica", priopćili su iz Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku.

O čemu se radi?

Brkić je, prema informacijama koje su procurile u medije, špijunirao bivšu ženu tako što joj je presretao mailove, a navodno je špijunirao i ljubavnicu.

Nakon što je policija objavila da su podnijeli kaznenu prijavu protiv Milijana Brkića, oglasila se njegova žena. 

"Svjesna javnog djelovanja i rada bivšeg supruga, nemali broj puta sam svjedočila različitim političkim obračunima, iznošenju konstrukcija i podmetanjima koji su bili usmjereni na bivšeg supruga, no ovog puta su ovakva sramotna djelovanja i konstrukcije prevršile svaku mjeru dostojanstva i ljudskosti", reagirala je tada bivša supruga Vase Brkića preko svoje odvjetnice.

"Ovakvim ponašanjem izravno se nanosi šteta osobnosti, intimi i dostojanstvu moje obitelji, a ponajprije mojoj djeci. Štoviše, iznošenjem laži, nasrtljivim udarima na privatnost i intimu narušena su nam osnovna ustavna i ljudska prava. Iako Milijan i ja jesmo bivši supružnici uživamo međusobno poštovanje, potporu i povjerenje te zajednički skrbimo o dobrobiti naše djece", stoji u tom priopćenju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.