Zbog brojnih grešaka u sustavu Porezne mnogima se neće moći obračunati plaće

Ilustracija: Porezna uprava Republike Hrvatske

DIO porezne reforme, kojom su se, između ostalih stvari, ukinuli prirezi i povećao osobni porezni odbitak, jest i uvođenje olakšice za prvi stup mirovinskog osiguranja onima čija bruto plaća ne prelazi 1300 eura. Zbog te "inovacije" su nastali problemi s obračunom plaća.

Računovođe imaju brojne probleme oko obračuna plaća, koji se od početka godine nisu uspjeli riješiti unatoč brojnim upitima prema Poreznoj upravi. Zbog cijele situacije javljaju da ne mogu obračunati plaću za prosinac, a oni koji su to uspjeli nisu sigurni da su to točno napravili.

Porezna reforma je stvorila probleme 

Problem je nastao zbog novog Zakona o doprinosima, točnije zbog usvojenog novog Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o doprinosima.

Prema novom zakonu, ako bruto plaća radnika ne prelazi 1300 eura, onda radnik ima pravo na olakšicu za prvi stup obaveznog mirovinskog osiguranja. Olakšicu umjesto poslodavca uplaćuje država, razmjerno visini plaće do 1300 eura bruto.

Radnik može raditi kod više poslodavaca, ali mora dati izjavu o broju poslodavaca za koje radi i bruto plaćama kod svakog. Zatim mora odrediti kako će se olakšica raspodijeliti, tj. koji postotak olakšice će pripasti svakom od poslodavaca.

Prva stvar oko koje su se računovođe pobunili je upravo spomenuto davanje izjava radnika, jer već iz prijašnjih iskustava znaju da takva praksa dovodi do nerazumijevanja, komplikacija i krivih podataka. U konačnici takve stvari dovode do krivih obračuna i naknadnih ispravaka, a to znači i više utrošenog vremena.

Porezna uprava nije na vrijeme prilagodila svoj sustav

Alternativno rješenje problema koje je nastalo zbog olakšica za prvi mirovinski stup je da računovođe sami koriste podatke iz sustava ePorezna i sami utvrđuju iznose olakšica. Ali informacijski sustav Porezne uprave putem kojega su računovođe i poslodavci trebali imati uvid u podatke za umanjenje mjesečne osnovice doprinosa još uvijek ne radi.

Sustav provjere podataka za obračun plaća jednostavno nije spreman, iako su izmjene Zakona o doprinosu stupile na snagu početkom prosinca te se primjenjuju na plaći koja se isplaćuje u siječnju.

"Zbog nespremnosti Porezne vjerojatno će poslodavci imati mnogo ispravaka, a prave će efekte znati tek kroz mjesec ili dva. Ovo je jedan od najgorih zakona koji je ikada donesen jer nam značajno komplicira obračun plaća", reagirala je predsjednica Udruženja računovođa pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Mirela Relković za Poslovni dnevnik.

Problemi od početka godine. Porezna se hvali rješavanjem upita, a računovođe tvrde da problemi nisu uklonjeni

Problemi su postali jasni već onim poslodavcima koji su htjeli plaću za prosinac isplatiti prvog ili drugog radnog dana u siječnju ove godine, pa nisu sigurni jesu li dobro napravili obračun. Doslovno nisu sigurni da su isplatili radnicima točan iznos plaće.

Već drugog ovogodišnjeg radnog dana, u jutarnjim satima 3. siječnja, Porezna je morala privremeno ugasiti sustav da bi se ispravili problemi. "Obavještavamo korisnike sustava ePorezna da trenutno postoje tehničke poteškoće pri korištenju usluge Uvid u umanjenje mjesečne osnovice doprinosa MO I stup. Radimo na otklanjanu navedenih poteškoća te ćemo obavijestiti korisnike čim budu otklonjene. Zahvaljujemo na razumijevanju", objavljeno je na službenim stranicama Porezne uprave.

Isti dan u 18 sati je stavljena nova obavijest: "Većina poteškoća u sustavu ePorezna je riješena. Moguće su još manje greške koje se tiču pojedinih korisnika, a radimo na njihovom rješavanju."

Sljedeći dan su se iz Porezne uprave i pohvalili da su vrlo brzo otklonili probleme, za što su priložili statistiku upita o poteškoćama kroz sustav "Pišite nam". Tvrdili su da je 22.443 poslodavca od 20. prosinca do 4. siječnja uspješno dostavilo obrazac u sustav ePorezna s umanjenjem iznosa prvog stupa mirovinskog osiguranja. Poslano je 70 upita oko poteškoća s obračunom, a Porezna uprava tvrdi da je na sve odgovorila.

Ali neki računovođe su još imali probleme s aplikacijom pa su nastavili kontaktirati Poreznu upravu. A problemi još nisu otklonjeni, iako je 10. siječnja objavljeno da su aplikacije ePKK, Puna provjera JOPPD obrazaca, Preknjiženja i Specifikacija nepovezanih uplata onemogućene do 15. siječnja.

Porezna tvrdi da su riješili sve upite, računovođe kažu da nisu riješili problem

Do 10. siječnja se brojni problemi još uvijek nisu riješili. Prema informacijama s kojima raspolaže Index, jedan od problema je moguće nastao zbog prekida veze podataka između Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) s podacima Porezne uprave za neke radnike.

U jednom primjeru računovođe nisu mogli predati JOPPD obrazac, tj. nisu mogli obračunati plaću radnika za prosinac prošle godine, unatoč tome što je obračun plaće za listopad i studeni prošao sasvim normalno. Iz toga je očito da je problem nastao u prosincu, kada se sustav prilagođavao novom pravilniku oko obračuna plaća zbog izmjene olakšica za prvi stup mirovinskog osiguranja.

Računovođa koji se obratio Indexu tvrdi da je zbog nastalog problema prvo kontaktirao HZMO, koji tvrdi da je radnik kod kojeg postoji problem s obračunom plaće za prosinac uredno prijavljen u HZMO-u.

Nakon toga je upitom kontaktirana Porezna uprava, koja odgovara da se "greška javlja opravdano s obzirom na to da prema HZMO evidenciji postoji prijava i odjava za osiguranika u periodu od 12. 11. 1999. do 30. 9. 2023.", iako problem nije u navedenom periodu, pa čak ni s listopadom i studenim 2023., nego isključivo s JOPPD obrascem za prosinac.

"Da li se vaš odgovor na moj upit broji u statistiku riješenih upita...?" upitao je računovođa Poreznu upravu. Tehnički je Porezna odgovorila na upit, ali bez ikakvog rješenja problema. Od početka godine je oko ovog problema samo jedan računovođa poslao Poreznoj upravi između 10 i 15 upita, a problem nije ništa bliži rješavanju.

U zaključku upita prema Poreznoj upravi, u koji Index ima uvid, računovođa izražava nadu da neće biti dodatnih iznenađenja, pogotovo ne to da provjera JOPPD obrasca neće raditi između 11. i 14. siječnja.

Upit je poslan 9. siječnja, a 10. siječnja je na stranicama Porezne uprave osvanula vijest "Privremeno zatvaranje aplikacija u sustavu ePorezna", u kojoj stoji da puna provjera JOPPD obrasca neće raditi od 11. siječnja.

Zbog brojnih grešaka u sustavu se neće moći obračunati plaće

Dakle, strah računovođe se obistinio i vjerojatno neće biti moguće obračunati neke plaće. Isti problem sigurno imaju i drugi računovođe, a ako se pretpostavi da postoji više sličnih problema koji proizlaze iz nepravovremene prilagodbe sustava Porezne uprave novim izmjenama vezanima za izmjenu poreznih stopa i olakšice prvog stupnja mirovinskog osiguranja, izgledno je da će zbog nemogućnosti obračuna nekim radnicima kasniti plaće.

Maksimalni iznos umanjenog doprinosa će dobiti oni s plaćom od 700 eura bruto, iznosit će 45 eura. Toliko bi se trebala tim radnicima povećati neto plaća. Za one s bruto plaćom većom od 700 eura će se postepeno smanjivati povećanje neto plaće zbog toga što država plaćanje dijela doprinosa preuzima na sebe.

Oni koji imaju bruto plaću od 1300 eura i više nemaju pravo na olakšicu, a za one koji imaju između 1000 i 1300 eura bruto je jako niska. Dodatno, od ove godine se povećava minimalna plaća na 840 eura pa će maksimalno umanjenje doprinosa biti manje, 34.5 eura za one s minimalnom plaćom.

Zbog nepripremljenosti sustava Porezne uprave na promjene koje proizlaze iz zakona bi u siječnju mogle kasniti plaće nekim radnicima, samo zato što ih zbog brojnih problema računovođe ne mogu obračunati.